Bancile occidentale continua sa abunde in active, insa pierd in fata chinezilor la profit

Autor: Cristina Rosca 18.10.2009

In pofida pierderilor masive pe care le-au suferit, bancile vestice si-au pastrat in continuare suprematia pe piata datorita majorarilor masive de capital. Criza financiara mondiala si-a facut simtit efectul asupra profiturilor bancilor in primul rand, dar si asupra bazei de capital si activelor.

La nivel mondial, profitul obtinut de banci s-a ridicat la 115 mld. dolari (77 mld. euro) in acest an potrivit cifrelor din 2008, in scadere cu 85,3% comparativ cu anul precedent, de la 780 mld. dolari (523 mld. euro), potrivit unui raport realizat de revista The Banker.

Multe dintre banci, afectate de criza mondiala au fost nevoite sa isi majoreze baza de capital pentru a face fata situatiei si in multe cazuri statul a intervenit salvator, astfel incat capitalul de baza Tier 1 a fost majorat cu 9,7%, pana la 4.276 mld. dolari (2.869 mld. euro).

Valoarea mondiala a activelor a crescut cu 6,8%, pana la 96.395 mld. dolari (64.679 mld. euro). Ritmul de crestere este insa mult mai lent comparativ cu cel inregistrat in anii trecuti. In perioada 2003 - 2008, volumul activelor s-a dublat, acesta fiind unul dintre factorii principali ai actualei crize.

Europeni de frunte

In top 10 banci dupa valoarea activelor s-au produs putine schimbari in acest an comparativ cu precedentul. In pofida faptului ca valoarea activelor sale s-a redus cu 8%, Royal Bank of Scotland ocupa in continuare prima pozitie, cu un total de 3.500 mld. dolari (2.348 mld. euro), ca urmare a achizitiei ABN Amro, ce s-a dovedit a fi o alegere deloc inspirata.

Daca RBS isi va reorganiza afacerile si va reduce extinderea acestora, asa cum s-a anuntat in acest an, este posibil ca in topul din 2010 sa isi piarda suprematia.

Podiumul este completat de Deutsche Bank, cu un total al activelor de 3.065 mld. dolari (2.056 mld. euro) si de Barclays cu 2.992 mld. dolari (2.007 mld. euro).

Primele 10 clasate sunt in principal banci europene, infiltrandu-se doar doua banci din Statele Unite si una din Japonia. Prima banca americana in top este JPMorgan Chase, pe pozitia 7, urmata de Citigroup cu doua pozitii mai jos. Bancile japoneze Mitsubishi UFJ Financial Group si Mazuho Financial Group ocupa pozitiile 8 si respectiv 14. Statul cu cele mai multe banci in top 10 este Marea Britanie, cu trei. Celor doua "premiante" li se adauga HSBC Holdings pe pozitia a cincea.

Si top 25 este "populat" in principal de actori europeni. Aici exista si trei banci nou-intrate, dintre care doua sunt din China.

Agricultural Bank of China ajunge pe pozitia 22, iar Bank of China pe 23. Bancile din China, ca si cele din Spania ocupa pozitii inalte in topul celor mai mari banci din lume dupa valoarea profitului. Achizitia Wachovia a propulsat Well's Fargo pe pozitia 18, intrand pentru prima data in Top 25 dupa valoarea activelor.

Perioadele de glorie au apus

Cu toate ca valoarea activelor bancilor a crescut, randamentul activelor (ce profit a generat o companie pentru fiecare 1 dolar din totalul activelor) a scazut la 0,12%, de la 0,87% anul trecut. Tot mai multe voci pun problema calitatii activelor, considerata mai importanta decat cantitatea lor.

Potrivit topului de anul trecut, ce avea la baza cifrele aferente anului 2007, cand bubble-ul financiar se afla in punctul sau culminant, valoarea totala a activelor la nivel mondial a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii patru ani, de 21,6%. Bancile detineau active in valoare de 90.256 mld. dolari (60.560 mld. euro), mai mult decat dublul valorii din 2003. In prezent lumea inca sufera din cauza cresterilor "nesanatoase" din ultimii ani.

Operatiunile de writedown - reducere a valorii contabile a activelor - nu apartin inca trecutului. Din cele 25 de banci din top 15 au realizat operatiuni de writedown sau au postat pierderi in prima jumatate a acestui an. Mai mult, bilanturile contabile ale multora dintre aceste banci contin portofolii de produse asupra carora se vor realiza operatiuni de witedown.

Este greu astfel sa se faca estimari privind bancile ce vor ocupa primele pozitii in topul de anul viitor.

Bancile din Statele Unite si din Marea Britanie se inghesuie sa returneze banii primiti de la stat.

Dupa ce s-au facut publice rezultatele testelor de stres realizate in Statele Unite, 10 dintre cele mai puternice banci din Statele Unite, printre care JPMorgan si Goldman Sachs, au primit aprobarea sa rascumpere actiuni aflate in posesia guvernului in valoarea totala de 68 mld. dolari.

In Marea Britanie, Lloyds Banking Group a inceput deja sa ramburseze catre stat o parte din fondurile primite.

Alte banci vand o parte din activele lor pentru a-si majora capitalul si pentru a se mentine independente. Exista unele care apeleaza la dezinvestitii pentru a returna banii guvernului. Viitorul este imprevizibil.