Rusia, la rascruce: criza mondiala obliga guvernul de la Moscova sa privatizeze in masa

Autor: Andreea Neferu 18.10.2009

Declinul economic ii obliga pe rusi sa aleaga calea capitalismului si sa renunte la dependenta de petrol si la interventia puternica a statului in economia reala.



Premierul rus Vladimir Putin vrea sa echilibreze deficitul bugetar de anul viitor, estimat la 6,8% din PIB, prin privatizarea companiilor de stat.

Totodata, declinul masiv de anul trecut al pretului petrolului, de 54%, care a impins economia rusa catre o contractie de 10,9% in trimestrul al doilea, a reusit sa convinga guvernul de la Moscova ca trebuie sa isi reduca dependenta de exporturile de materii prime.

"Exista o agenda reala de reforme, insa a fost scoasa la lumina doar din cauza actualului context economic", este de parere Tom Mundy, strateg pentru banca de investitii rusa Renaissance Capital, scrie Bloomberg. "Ar trebui sa o intampinam cu bratele deschise, pentru ca aduce transparenta, lichiditate, aduce inapoi investitorii straini. Insa raman la ideea ca aceasta reforma este doar rezultatul crizei financiare", mai spune Mundy.

1,6 mld. euro din privatizari

Autoritatile ruse vor sa obtina 70 mld. ruble (1,6 mld. euro) anul viitor, de zece ori mai mult decat se stabilise initial, din vanzarea partiala sau chiar integrala a actiunilor pe care le detin in cadrul a 450 de companii, a declarat la inceputul lunii ministrul rus al economiei, Elvira Nabiullina.

Spre exemplu, guvernul ar putea vinde pana la 20% din Sovcomflot, operatorul portuar ce a fuzionat in 2007 cu Novoship, a declarat vicepremierul rus Igor Shuvalov. Printre privatizarile de anul viitor nu vor fi incluse companii precum producatorul de petrol Rosneft sau compania feroviara de stat.

Nu este pentru prima data cand Rusia face privatizari. In anii '90, o serie de mari companii de stat au fost vandute unor oameni de afaceri, cunoscuti ulterior sub denumirea de oligarhi, la preturi derizorii.

Cea mai recenta vanzare de active cu importanta strategica dateaza din 2007, cand VTB, a doua mare banca din Rusia, a obtinut 8 mld. dolari in cea mai mare oferta publica initiala din acel an. Oferta publica initiala a producatorului Rosneft din 2006 a adunat 10,6 mld. dolari. Guvernul de la Moscova detine in portofoliu circa 5.500 de intreprinderi de stat pe care le-ar putea privatiza incepand cu anul acesta, declara pe 21 septembrie Shuvalov, vicepremierul rus.

45% din companiile ruse sunt de stat

Statul detinea 45% din companiile ruse la inceputul lui 2009, potrivit unui raport realizat in februarie de Institutul pentru Dezvoltare Contemporana de la Moscova.

Putin, care in perioada in care a ocupat functia de presedinte al tarii a reusit sa induca Rusiei un ritm de crestere economica record, a declarat la sfarsitul lunii trecute ca guvernul pe care il conduce in prezent isi va continua reformele de modernizare, fara ca acestea sa fie blocate de probleme fiscale sau politice.

"Nu ne vom intoarce in trecut. Rusia va ramane o economie de piata de tip liberal", potrivit lui Putin.

Presedintele rus Dmitri Medvedev spune ca dependenta tarii de materiile prime este "umilitoare" si "primitiva" si ca "obtinerea unei pozitii de lider sprijinindu-te pe pietele de petrol si gaze este imposibila".

In timp ce liderii politici sustin la unison ca vor sa schimbe situatia din Rusia, unii economisti raman sceptici in legatura cu incercarile guvernului, in conditiile in care preturile materialelor energetice isi revin.

"Veniturile obtinute din vanzarea petrolului vor dicta ritmul acestor programe de diversificare corporatista", este de parere Chris Weafer, strateg-sef al casei de brokeraj UralSib.

Pretul petrolului, estimat la 59 de dolari in 2010

Bugetul pe 2010 al Rusiei este construit pe baza unui pret mediu al petrolului de 58 de dolari pe baril, estimat a creste la 59 de dolari in 2010 si 60 de dolari in 2011. Pretul de export al materialelor energetice ar putea chiar depasi prognozele guvernului de la Moscova, a declarat Putin la sfarsitul lui septembrie.

Medvedev, care pana in 2008 a condus monopolul de stat Gazprom, a declarat ca pretul corect al barilului de petrol este intre 80 si 90 de dolari, potrivit publicatiei Kommersant.

"Daca pretul petrolului va creste, iar deficitul bugetar se va reduce, atunci stimulentele pentru a pune in aplicare aceste reforme de reducere a dependentei de aurul negru vor fi atenuate", potrivit lui Mundy, strateg pentru Renaissance Capital.

Planul de privatizare lansat de guvernul de la Moscova are doua etape, prima urmand sa se deruleze anul viitor si sa genereze fonduri pentru reducerea deficitului bugetar al Rusiei, potrivit unui raport realizat de Economist Unit Intelligence.

A doua etapa, desfasurata pe mai multi ani, se va adresa industriilor care isi pot imbunatati eficienta daca sunt transferate in mediul privat.

Petrolul si gazele naturale, "drogul" Rusiei

Economia rusa este dependenta de exporturile sale de petrol si de gaze naturale precum un toxicoman de drogurile sale, declara in urma cu doi ani Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin in perioada in care acesta ocupa fotoliul prezidential. In al doilea trimestru al anului, Rusia a reusit sa detroneze Arabia Saudita in privinta volumului de exporturi de petrol, pentru prima oara de la destramarea Uniunii Sovietice. Potrivit Agentiei Internationale a Energiei, Rusia a exportat in medie 7,4 mil. barili de petrol pe zi in intervalul aprilie-iunie 2009, peste livrarile la extern ale Arabiei Saudite, de 7 mil. barili pe zi.