Marcile de bere Heineken si Schlossgold vandute in Romania sunt produse exclusiv la Miercurea-Ciuc, spune Anna Maria Vikarius, sefa fabricii

Autor: Diana Tudor Stoica 18.10.2009

Anna Maria Vikarius, directorul fabricii de bere din Miercurea-Ciuc a Heineken Romania, sustine ca unul dintre motivele pentru care s-a renuntat la operarea sectiei de malt din cadrul fabricii a fost faptul ca aceasta asigura mai putin de jumatate din necesarul unitatii.

"Vom pastra partea de depozitare a maltului si cel mai probabil capacitatea de productie o vom dezafecta, iar spatiul ramas il vom folosi in alte scopuri", a declarat Anna Maria Vikarius, cea care conduce cea mai mare fabrica de bere din cadrul Heineken Romania de aproape sase ani. Vikarius nu a mentionat insa destinatia exacta a spatiului. Vikarius, 50 de ani, este singura femeie care conduce o fabrica Heineken din Europa Centrala si de Est. Ea si-a inceput activitatea in cadrul fabricii din Miercurea-Ciuc in urma cu 26 de ani, imediat dupa absolvirea facultatii de Tehnologie Chimica Organica din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj. Prima pozitie ocupata in cadrul fabricii a fost de inginer stagiar in laboratorul de analize fizico-chimice.

La jumatatea lunii septembrie, Heineken Romania a anuntat ca va inchide sectiile de malt de la Hateg, Craiova si Miercurea-Ciuc incepand cu jumatatea lunii octombrie, urmand a disponibiliza 61 de angajati. Oficialii companiei motivau atunci aceasta decizie prin faptul ca sectiile de malt aveau costuri foarte mari, rezultate din consumul mare de energie si apa, costuri care acum sunt eliminate prin achizitia de malt in totalitate de la furnizori din Romania si din UE.

Au redus pierderile

"In urma inchiderii sectiei de malt, 18 persoane au fost disponibilizate, contractul lor urmand a se incheia la finalul lunii octombrie. Ei vor primi salarii compensatorii si asistenta la gasirea unui nou loc de munca", a spus directoarea fabricii in care lucreaza in prezent 317 angajati.

Vikarius sustine ca obiectivele acestui an au constat in reducerea pierderilor de orice tip si eficientizarea business-ului de aceea s-a supravegheat mai atent procesul de productie, s-au renegociat contractele cu furnizorii si s-a renuntat la sectia de malt. Cu toate acestea, salariile angajatilor nu au fost reduse si, in ciuda crizei, au fost realizate anul acesta si investitii la fabrica de la Miercurea-Ciuc. "Ultima investitie majora in aceasta fabrica a fost realizata in 2007, in dezvoltarea sectiei de fermentare, insa anul acesta am continuat sa investim in branduri si in statia de tratare a apelor uzate", a spus managerul Heineken fara a dezvalui insa suma.

Heineken Romania, producator de bere care a rulat anul trecut afaceri de 225 mil. euro si a avut un profit de 40 mil. euro, are cinci fabrici la Miercurea-Ciuc, Craiova, Hateg, Constanta si Bere Mures, ultima achizitionata in urma cu un an.

Cea mai mare fabrica Heineken Romania

Fabrica de bere de la Miercurea-Ciuc a intrat in portofoliul Heineken Romania in anul 2003, impreuna cu unitatile din Hateg si Grivita (Bucuresti-inchisa ulterior), odata cu preluarea la nivel international a producatorului austriac Brau Union.

Desi in 1974, anul in care a fost construita, aceasta unitate avea o capacitate de productie de 250.000 de hectolitri, in prezent fabrica din Miercurea-Ciuc are o capacitate de productie de 1,8 milioane de hectolitri, asigurand aproape o treime din productia locala a multinationalei.

Fabrica are de asemenea un spatiu de depozitare de 30.000 de hectolitri, in functie de mixul de produse.

Cel putin jumatate din productie e bere la sticla

In aceasta locatie Heineken produce doar bere in amabalaje de sticla, PET (sticla de plastic - n.red.) si butoi de 50 de litri.

"Producem majoritar la sticla, aceasta reprezentand aproximativ 50-60% din productia noastra. Nu avem insa o linie de doza (cutie de aluminiu - n.red.), berea produsa aici este transportata si imbuteliata la fabrica din Craiova", a explicat Vikarius.

La Miercurea-Ciuc sunt produse aproape toate brandurile din portofoliul Heineken Romania, in afara de marcile Hategana si Gambrinus. "Brandurile Ciuc, Harghita, Heineken si Schlossgold sunt produse exclusiv la Miercurea-Ciuc, deoarece apa din aceasta zona este mai putin dura decat in alte regiuni ale tarii. Producem insa si brandurile Golden Brau, Bucegi, Silva si Gosser", a completat Vikarius.

Heineken Romania este unul dintre cei mai mari producatori din piata locala a berii, estimata la finalul anului trecut la peste 1,6 miliarde de euro.

Principalii sai competitori sunt filialele locale ale multinationalelor din industrie, Ursus Breweries (SABMiller), InBev Romania (care va fi preluata de fondul de investitii CVC Capital Partners) si United Romania Breweries Bereprod (Carlsberg).

Se gandesc la turisti

Activitatea fabricii de bere din Miercurea-Ciuc ar putea include in viitor si organizarea de tururi de fabrica pentru turisti, acesta fiind un aspect pe care directoarea generala a fabricii il ia in considerare. "Am primit multe cereri din partea agentiilor de turism", sustine Anna Maria Vikarius, fara a da insa alte detalii despre acest proiect.