Doar 11% din 5.000 de proiecte de HR care au concurat pentru bani gratis de la UE vor primi finantare

Autor: Mihaela Ciocarlea 18.10.2009

Mai bine de 2.100 de proiecte care privesc dezvoltarea resurselor umane din peste 5.000 depuse au fost respinse de evaluatori pentru ca au fost prost intocmite, spun consultantii si expertii evaluatori. Proiectele au fost depuse in cadrul Programulului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), in cadrul caruia Romania are la dispozitie aproape 4,2 mld. euro in perioada 2007 - 2013, prin intermediul Fondului Social European (FSE).

"Din punctul de vedere al numarului mare de proiecte depuse, POSDRU sta cel mai bine, insa calitatea proiectelor lasa de dorit", spune Dragos Jaliu, partener al firmei de consultanta in accesarea fondurilor europene Structural Consulting Group si initiatorul portalului www.fonduri-structurale.ro. Pentru dezvoltarea resurselor umane au fost lansate pana in prezent cinci apeluri de proiecte, cu o alocare financiara de 1,8 miliarde de euro. Au fost depuse 5.007 proiecte, dintre care au fost aprobate 782, iar pentru 582 de proiecte au fost semnate contracte de finantare cu beneficiarii. In prezent, platile catre beneficiari reprezinta doar 5% din alocarea financiara pentru Romania pentru primii trei ani.

Expertii Fondului Social European sunt de parere ca o mare parte din proiectele depuse sunt respinse pentru ca romanii care aplica pentru fonduri europene pentru HR nu citesc in intregime manualul beneficiarului. "La sesiunea din august, 25% din aplicanti si-au dezvaluit identitatea, in conditiile in care in manual scrie negru pe alb si ingrosat ca trebuie sa isi pastreze anonimatul", a precizat Narcisa Zaharia, expert al FSE.

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac cei care depun un proiect pentru resurse umane este aceea ca amesteca activitatile de pe axele prioritare pentru care depun proiectul, iar activitatea este astfel declarata neeligibila. Alte greseli frecvente facute de cei care depun proiecte pentru HR sunt necorelarea capacitatii de finantare, calcularea bugetului in euro si nu in lei, cum li se cere, lipsa detalierii si a justificarii bugetului, oferirea de raspunsuri generale si lipsa unei fundamentari bazate pe cercetari, analize si statistici.