Croitoru testeaza bunavointa partidelor, PSD si PNL se cearta pe Johannis

Autor: Iulian Anghel 18.10.2009

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, incepe astazi o runda de discutii cu partidele politice pentru formarea Guvernului, insa sansele sale de a-si trece echipa prin Parlement sunt, in continuare zero, de vreme ce PNL, PSD si UDMR sustin ca nu vor vota pentru aceasta propunere.

Partidele si-au dat acordul pentru "a discuta", insa doar atat. Premierul va merge la sediile partidelor astazi si maine. Doar PD-L il sustine pe Croitoru pentru formarea Guvernului, lucru ce presupune ca echipa sa va fi formata din oamenii acestui partid (daca el isi mentine decizia ca Guvernul sa fie politic) si, posibil,

dintr-o serie de specialisti neafiliati.

Timpul il preseaza pe Croitoru. Termenul constitutional de 10 zile pe care il are la dispozitie pentru formarea Guvernului a inceput sa curga de joi, 15 octombrie, odata cu desemnarea sa de catre presedintele Romaniei. Cel mai tarziu lunea viitoare (desi si acest termen este, constitutional, depasit) Croitoru trebuie sa vina in Parlament si sa-si prezinte echipa si programul, care vor fi supuse votului.

Nici PD-L nu crede ca Guvernul lui Croitoru va trece de votul Parlamentului, caz in care misiunea lui se incheie aici. Prim-vicepresedintele PD-L Adrian Videanu a spus ca guvernul va trece la cea de-a doua incercare. Numai ca presedintele Traian Basescu a anuntat ca, daca propunerea sa initiala cade in Parlament, va desemna un premier din zona politica pentru formarea Guvernului. O a doua respingere de catre Parlament a propunerii deschide calea anticipatelor (dupa alegerile prezidentiale).

Potrivit lui Croitoru, la intalnirile de astazi, el va cere partidelor sa desemnezse oameni in guvernul sau, afirmand insa ca, daca acest lucru nu se petrece, are solutii de rezerva "pe care nu le divulg". Cat despre programul de guvernare, acesta va fi, spune el, in acord cu cele convenite de FMI, UE si Banca Mondiala: "Ruperea acordului cu FMI va fi un dezastru".

In aceeasi vreme, in sanul "noii majoritati", cum se autointituleaza triunghiul PNL-PSD-UDMR, au inceput disputele legate de "paternitatea" premierului propus, Klaus Johannis.

Mircea Geoana a anuntat pentru aseara o intalnire, la Bucuresti, cu Johannis, in vreme ce ceilalti lideri ai coalitiei ad-hoc se aflau in teritoriu.

Reprezentantii UDMR au anuntat ca nu vor participa la intalnire, dar il sustin in continuare pe acesta pentru functia de premier. Vicepresedintele executiv al Uniunii, deputatul Borbely Laszlo, a motivat decizia UDMR de a nu participa la intalnire prin faptul ca niciun reprezentant al Uniunii nu mai este in Bucuresti, mai ales ca ora stabilita pentru intalnire s-a schimbat de trei ori.

Nici presedintele PNL, Crin Antonescu, nu a participat la intalnirea cu Klaus Johannis, ei fiind reprezentati de Radu Stroe.

Cu o zi inainte Geoana il acuzase pe Antonescu, care i-a facut la finele saptamanii o vizita la Sibiu lui Johannis, ca il foloseste pe primarul Sibiului in scop electoral.