Criza politica si economica prin ochii principalilor doi competitori prezidentiali

Autor: Doina Anghel 18.10.2009

Principalii doi candidati la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, presedintele Traian Basescu, sustinut de PD-L, si presedintele PSD Mircea Geoana, au vorbit despre criza politica si economica, despre trecutul si viitorul politicii in doua editii consecutive ale emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata in week-end la Pro TV.



Geoana: Nu ma voi implica in formarea Guvernului, ci doar in programul sau

Liderul PSD Mircea Geoana sustine ca i-a cerut lui Klaus Johannis, primarul Sibiului, sa-si aleaga 15 ministri, in selectarea carora nu se va implica, precizand insa ca, in partea de program economic, are o "viziune" mai coerenta cu privire la lupta impotriva crizei.

"Voi lucra personal si am sa-l ajut pe domnul Johannis. Nu am sa-i impun niciun ministru. Am vorbit cu el la telefon si i-am zis: domnule primar, veniti in fata tarii nu doar cu un program de guvernare, veniti saptamana viitoare cu 15 ministri. Alegeti pe cine vreti. Nu ma implic politic sa ii selectez eu. Dar in partea de program economic indraznesc sa spun ca, in acest moment, avem si am o viziune mai coerenta cu privire la lupta impotriva crizei", a spus Geoana la Pro TV.

El a adaugat ca, in calitate de presedinte al Senatului, va programa cat mai rapid o sedinta a Parlamentului, astfel incat premierul desemnat, Lucian Croitoru, seful statului Traian Basescu si premierul in exercitiu, Emil Boc, sa "verifice" daca au sau nu au majoritate parlamentara.

Geoana a sustinut, totodata, ca Lucian Croitoru este un "pion de sacrificiu", Traian Basescu stiind, inca in momentul desemnarii acestuia, ca nu va trece in Parlament. El a adaugat ca Lucian Croitoru este "baiatul lui Basescu", pentru ca a fost sustinut de PD-L pentru functia de viceguvernator al BNR. "Croitoru este un surogat de independent, este un om al lui Basescu", a adaugat Geoana.

Nu votam nici a doua propunere de premier

Liderul PSD a mai spus ca PSD nu-l va vota nici pe al doilea premier propus de Traian Basescu, el apreciind ca alegerile parlamentare anticipate sunt, chiar in aceasta situatie, "improbabile", Curtea Constitutionala trebuind sa se pronunte asupra acestui aspect.

Geoana a precizat ca este neclar, din punct de vedere juridic si constitutional, daca o eventuala cadere, de doua ori, a unui Guvern, inseamna in mod automat, pentru un nou mandat de sef de stat, dizolvarea Parlamentului.

"In acest moment, opinia mea este ca aceste alegeri (parlamentare anticipate, n.n.) sunt improbabile. Ramane de vazut, inclusiv la Curtea Constitutionala, daca o eventuala cadere de doua ori a unui Guvern inseamna automat, pentru un nou mandat de presedinte, dizolvarea Parlamentului. Acest lucru este inca neclar din punct de vedere juridic si constitutional", a spus Geoana ieri la Pro TV.

Liderul PSD a mai spus ca propunerea lui Lucian Croitoru drept premier desemnat reprezinta "o perdea de fum" aruncata de seful statului, Traian Basescu, al carui plan real este, de fapt, pastrarea Guvernului Boc "la butoane", cu scopul de a organiza alegerile prezidentiale.

"Traian Basescu vrea cu orice chip sa-si pastreze Guvernul la butoane pentru organizarea alegerilor prezidentiale. Preferinta lui este pastrarea Guvernului Boc - a lui Blaga la Interne, a lui Pogea la Finante, a lui Berceanu la Transporturi si Agricultura, a doamnei Udrea la toate ministerele de care se ocupa. Propunerea Croitoru este o perdea de fum", a spus Geoana.

El a adaugat ca Traian Basescu vrea sa aiba, "in cel mai rau caz", un Guvern PD-L, incercand, pe de alta parte, sa ameninte parlamentarii in privinta votului celei de-a doua propuneri de premier.

"Are un calcul cinic domnul Basescu. Nu recunoaste o alta majoritate in Parlament. Doreste la modul disperat, la limita constitutionala, sa aiba Guvernul Boc sau un guvern surogat pentru controlarea alegerilor. Este o forma de santaj cinic, de inconstienta politica. Alt cuvant nu am", a spus Geoana.

Basescu: Mi-ar fi placut sa nu-mi inchei mandatul intr-un an de criza

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Chiar am un sentiment de frustrare. Este parca nedrept sa iti termini mandatul intr-un an de puternica recesiune. Dar asta e viata si in politica, tine si de noroc. Presedintele Traian Basescu a afirmat, in timpul emisiunii difuzate sambata, ca nu are inca un slogan pentru campania electorala, dar si acum ar folosi indemnul de la alegerile din 2004, respectiv "Sa traiti bine!". "Si acum as folosi acelasi indemn, aceeasi dorinta, acelasi slogan, pentru ca le doresc din tot sufletul romanilor sa traiasca bine. Le-o doresc din tot sufletul. O spun si acum, asa cum am spus in tot mandatul in mod public. Nu mi-este rusine de acest lucru, pentru ca le-am dorit-o din tot sufletul", a spus Basescu. Seful statului a mai spus ca i-ar fi placut sa nu isi incheie mandatul intr-un an de criza.

"Este adevarat, imi inchei mandatul de cinci ani intr-un an de criza. Ganditi-va ce ar fi insemnat daca as fi avut mandat de patru ani si se incheia intr-un an cu crestere economica", a declarat Traian Basescu. "Chiar am un sentiment de frustrare. Este parca nedrept sa iti termini mandatul intr-un an de puternica recesiune. Dar asta e viata si in politica, tine si de noroc", a mai spus Basescu.

El a mai spus ca daca nu va mai fi ales ca sef al statului, marea sa dorinta este sa mai plece "un an pe mare", ceea ce nu va putea face daca va mai castiga un mandat din cauza varstei pe care o va avea in 2014, respectiv 63 de ani. "Daca mai stau cinci ani, o sa raman doar intelept dupa doua mandate la Cotroceni. O sa fiu prea in varsta, 63 de ani, ca sa mai plec pe mare. La 58 de ani inca pot sa plec", a adaugat seful statului.

Cei 322 "s-au rarit"

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca introducerea votului uninominal a dus la o imbunatatire a clasei politice, argumentand aceasta afirmatie cu faptul ca numarul de parlamentari care au votat suspendarea sa a fost mai mare cu 68 fata de cel inregistrat la caderea Guvernului. El a mai afirmat ca propunerea sa de reducere a numarului de parlamentari si trecerea la Parlament unicameral face parte din reformele constitutionala si a clasei politice.

El a mai spus ca unii dintre contracandidatii sai traiesc "in atmosfera" unor persoane precum Ion Iliescu, Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Sorin Ovidiu Vantu sau Marian Vanghelie.

Presedintele a reluat criticile formulate si in alte ocazii, referitoare la faptul ca lideri politici printre care Ion Iliescu, Dan Voiculescu si Viorel Hrebenciuc ar fi decis formarea Guvernului la sediul firmei Grivco.

"Niciodata decizia de formare a guvernului nu se ia la Grivco, spre exemplu, unde s-a luat aceasta si nu se ia in cativa oameni: Dan Voiculescu, cu Ion Iliescu, cu Hrebenciuc, cu Adrian Nastase", a spus el. "Nu pot accepta ca decizii de asemenea dimensiuni, de asemenea magnitudine, sa se ia intr-o firma privata, cu un fost securist in capul mesei, cu un fost turnator la Securitate, cu Felix in capul mesei si sa se stabileasca: ne trebuie o perdea in fata, cautam o figura luminoasa, ca aceea a primarului Johannis, iar in spate ne asezam noi, cu toate naravurile noastre", a continuat el.

Eu am negociat cu Ford

Presedintele Traian Basescu a declarat la Pro TV ca firma Ford nu a putut investi la Craiova decat dupa ce el a discutat cu omologul coreean pentru ca statul coreean sa-si asume eventualele dispute ale creditorilor impotriva Daewoo Automobile, care a intrat in faliment.

El a admis ca fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a negociat bine, dar a subliniat ca prima discutie cu Ford Jr. (presedintele executiv al companiei, mostenitorul imperiului Ford - n.n.) in Statele Unite ale Americii a fost initiata de el. Basescu a facut aceste afirmatii in contextul in care a spus ca "axa Washington-Londra-Bucuresti" ramane cea mai importanta in politica externa a Romaniei.