Revelionul pe Valea Prahovei concureaza cu cel din Budapesta, iar vacantele in Dubai devin noua moda

Autor: Mirabela Tiron 19.10.2009

Vacantele de Revelion pe Valea Prahovei si Sighisoara, al caror pret incepe de la 300 de euro, concureaza cu cele din capitalele europene, dupa cum arata oferta agentiilor de turism. Daca un pachet de patru nopti in regim demipensiune la hotelul de patru stele Korona din Sighisoara costa 339 de euro, intr-o camera dubla, un sejur cu aceeasi durata in Budapesta, care include si transportul cu avionul, costa 378 de euro, potrivit reprezentantilor agentiilor de turism.

"Nu am vandut pana acum niciun pachet pentru Revelion in Azuga, Busteni, Predeal sau Cheia. Preturile nu sunt mai mici decat anul trecut si concureaza cu cele ale pachetelor din strainatate, ceea ce cred ca este un dezavantaj", a spus un reprezentant al agentiei de turism Iva Tours din Prahova, cu afaceri de 35.000 de euro anul trecut. O vacanta de Revelion la Praga, Lisabona, Paris sau Roma costa de la 400 de euro. Pe de alta parte, un sejur de cinci nopti, cu cina festiva de Revelion la hotelul Cautis din Azuga costa 520 de euro de persoana.

"Oferim turistilor acces gratuit la fitness si la sauna si un foc de artificii in noaptea de Revelion, dar si alte petreceri", a spus reprezentantul hotelului Korona din Sighisoara.

Vacante exotice de la peste 1.000 de euro de Revelion

"Romanii care schiaza continua sa cumpere pachete de vacanta pentru Austria in defavoarea statiunilor din tara. In perioada de Revelion se inregistreaza un varf al vanzarilor datorita faptului ca oamenii au liber in aceasta perioada. Pe langa Austria, care este cautata doar de o anumita categorie de clienti, se cer pentru Revelion destinatii precum Egipt si Dubai", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours, cu o cifra de afaceri de aproape 8 milioane de euro anul trecut. Aproape 150 de pachete de vacanta se vor vinde cu ocazia Revelionului, apreciaza Vladu.

Pretul unui pachet de vacanta in Dubai, in perioada 27 decembrie-4 ianuarie este de aproape 1.300 de euro si include opt nopti de cazare la un hotel de cinci stele, transport dus-intors cu avionul si transfer de la aeroport, potrivit datelor de pe site-ul Prestige Tours.

Alexandru Danciu, managerul agentiei de turism Interra Travel, spune ca agentia de turism tinteste categoria de clienti care cauta pachete exotice de Revelion in destinatii precum Maroc, Thailanda, Republica Dominicana sau Hong Kong (China, cu preturi ce depasesc 1.000 de euro. "Preturile vacantelor exotice sunt mai mici fata de cele de anul trecut, cu 10-15%, ceea ce le face mai accesibile", a spus Danciu.

Si Sorin Vaduvoiu, directorul general al Perfect Tour, sustine ca destinatiile exotice au fost cele mai cautate pentru Revelion, pana acum fiind vandute 300 de pachete in Dubai, Thailanda si Republica Dominicana si doar 100 pentru Austria.

"Incasarile mari vin din pachetele exotice si nu din vanzarile pentru Austria, pentru care preturile sunt mult mai mici".

Un business in scadere

Afacerile agentiilor de turism au inregistrat pentru prima data in ultimii ani o scadere cu pana la 20% in primul semestru al anului. Jucatorii de pe aceasta piata apreciaza ca nu a scazut numarul de pachete vandute, ci ca reducerea tarifelor la vacante a generat diminuarea incasarilor.