Seful BCR: Romania are nevoie de un nou model de crestere

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 18.10.2009

Romania are nevoie de un model de crestere economica diferit sau cel putin imbunatatit, iar agricultura, energia, turismul si infrastructura ar putea actiona ca un catalizator pentru dezvoltare, daca sunt sprijinite de politicile publice, considera presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

"Devine din ce in ce mai clar ca Romania are nevoie de un model de crestere care sa se bazeze mai mult pe crearea de valoarea adaugata printr-o mai buna mobilizare a capitalului local atat privat, cat si public", a declarat Bruynseels. El crede ca situatia Romaniei nu se va imbunatati "in mod natural" si ca statul ar trebui sa profite de faptul ca este membru al NATO si UE, dar si de alte avantaje, precum costul redus al fortei de munca.

In acelasi timp, el spune ca sectorul public ar trebui sa treaca printr-un proces de ajustare, dupa ce sectorul privat a realizat adaptari de la inceputul crizei.

"Ajustarile au fost realizate de la inceputul crizei in principal de sectorul privat, iar acelasi lucru ar trebui sa aiba loc si in sectorul public. Stimulentul politic se diminueaza prea des oricand sunt alegeri la orizont. Speram ca, dupa alegerile care se apropie, vom primi o directie pe termen mai lung mai clara."