Bancherii isi iau finantari pe termen lung de la actionarii din strainatate

Autor: Liviu Chiru 18.10.2009

Bancile transforma finantarile atrase de la actionari pe termene scurte in depozite pe termene lungi, pentru a-si echilibra bilanturile.



Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor - care reflecta in mare parte finantari atrase de bancile locale de la actionarii din strainatate - au atins in august un nou varf istoric, de 6,77 miliarde de euro, in conditiile in care bancherii incearca acum sa isi reechilibreze bilanturile.

Precedentul varf fusese stabilit chiar in luna iulie, la 6,48 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

"Este o miscare fireasca si va continua. Finantarile se reorienteaza ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii la zero pentru pasivele cu maturitati de peste doi ani", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Bancile sunt nevoite acum sa atraga finantari pe termene mai lungi, mai apropiate de maturitatile creditelor acordate. In anii precedenti, bancherii au preferat sa se imprumute in special pe termen scurt, pentru a plati si dobanzi mai mici. In primavara, cand lichiditatea s-a prabusit pe pietele internationale, cei care aveau finantari pe termen scurt au avut mari dificultati in a le reinnoi, iar costurile au urcat.

Acum bancherii sunt incurajati sa aduca bani pe termene lungi si de modificarea reglementarilor BNR, care a scos din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii pasivele cu maturitate reziduala mai mare de doi ani atat la lei, cat si la valuta.

Pana la sfarsitul anului trecut, bancile alimentasera datoria pe termen scurt, care era considerata de analistii straini drept una din principalele vulnerabilitati ale economiei romanesti datorita nivelului foarte ridicat.

La sfarsitul anului trecut datoria externa pe termen scurt a Romaniei era de 22,2 miliarde de euro, apropiindu-se de nivelul rezervei valutare a BNR, de 26 de miliarde de euro.

Din totalul datoriei externe pe termen scurt, bancile aveau in decembrie anul trecut 10,5 miliarde de euro, adica aproape jumatate.

"Datoria pe termen scurt se transforma in datorie pe termen mediu si lung, ceea ce este in favoarea Romaniei. Ar trebui sa mai atenueze pesimismul analistilor straini, care in ianuarie-februarie spuneau ca rostogolirea datoriei pe termen scurt va fi foarte greu de realizat", mai spune Anghel.

Economistul BCR noteaza ca incheierea acordului de finantare cu Fondul Mondial International (FMI) si Comisia Europeana a dat incredere investitorilor strategici, care au un orizont lung pentru afacerile locale.

Tot in cadrul aranjamentului cu FMI noua grupuri financiare internationale cu o prezenta locala puternica s-au angajat sa mentina finantarile pentru filialele locale la nivelul de la sfarsitul lunii martie.

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor scazusera abrupt in toamna trecuta, coborand de la un varf de 6,18 miliarde de euro la sfarsitul lui august 2008 pana la 5,17 miliarde de euro in ianuarie anul acesta.

Abia din mai cresterea a fost reluata consistent, soldul sarind de la 5,3 la 5,9 miliarde de euro.

Potrivit analistilor, aceste depozite pe termen mediu si lung apar in urma unor tranzactii complexe, prin care bancile locale schimba leii pe care ii detin cu euro prin tranzactii cu scadente lungi, derulate cu actionarii. Ulterior, actionarii depun leii obtinuti in depozite pe termene lungi tot la subsidiarele locale.

De altfel, dobanzile la depozitele in lei raman atractive, la niveluri de 8%-10% pe an, prin comparatie cu dobanzile la euro, care coboara sub 1% pe pietele internationale.

In primele opt luni ale anului, dobanzile si rambursarile facute de bancile locale in contul acestor depozite au totalizat aproape 1,4 miliarde de euro, potrivit calculelor BNR.