Datoria publica face un salt de 30 mld. lei, la aproape 30% din PIB

Autor: Claudia Medrega 18.10.2009

Datoria publica a crescut intr-un ritm alert in acest an, soldul ajungand la sfarsitul lunii august la 138,2 mld. lei, in urcare cu 26% fata de sfarsitul anului trecut, conform datelor Ministerului Finantelor.

Statul s-a imprumutat masiv in 2009 atat la bancile locale, cat si de la institutiile financiare internationale pentru a compensa scaderea veniturilor la buget si a acoperi necesarul de lichiditati. Finantele estimeaza pentru acest an o crestere de patru ori a serviciului datoriei publice comparativ cu anul trecut, la 57,2 mld. lei - din care 51,2 mld. lei reprezinta rate de capital, iar 6,2 mld. lei sunt dobanzi si comisioane.

Cel putin teoretic Romania mai are loc sa-si dubleze datoria pana la atingerea plafonului de 60% din PIB impus de Tratatul european. Insa problema este accelerarea ritmului de crestere si faptul ca banii sunt directionati aproape exclusiv catre cheltuieli curente cu pensiile si salariile, in timp ce cheltuielile cu investitiile raman la un nivel extrem de redus. Dupa ce in prima parte a anului Finantele au presat piata locala ajungand sa se imprumute in iulie agresiv pe termen de doar cateva zile, in august apetitul pentru sursele de finantare de pe piata interna s-a mai temperat.

Ministerul Finantelor a vandut in august titluri de 2,9 mld. lei, reprezentand mai putin de jumatate din valoarea programata, de 6,5 mld. lei, dupa ce au obtinut in iulie un club loan de 1,2 mld. euro de la banci, precum si prima transa de 1,5 mld. euro din imprumutul de la Uniunea Europeana. Totodata, Finantele au mai atras 447 mil. euro prin vanzarea de titluri in valuta.

In august, datoria publica a Romaniei a scazut usor de la nivelul de 138,8 mld. lei din iulie, insa ponderea a fost de 27,7%, cu sase puncte procentuale peste cea de la sfarsitul lui 2008. Ponderea in PIB a fost calculata la o valoare de 503,9 mld. lei pentru anul trecut si de 498,9 mld. lei pentru 2009.

Valoarea titlurilor de stat vandute de la inceputul anului sunt de aproximativ 60 mld. lei, din care aproape 70% au fost emisiuni de certificate de trezorerie la sase si trei luni.