Pariul lui Croitoru: mentinerea finantarilor de la FMI si UE

Autor: Razvan Voican 18.10.2009

Prioritatea programului viitorului guvern trebuie sa fie respectarea conditionalitatilor impuse de acordul cu FMI si UE astfel incat sa nu fie pierdute finantarile, considera premierul desemnat Lucian Croitoru.



Croitoru a spus ca in perioada scursa de la nominalizarea sa a inceput sa lucreze la un program economic, ajutat de Laurian Lungu , managing partner Macroanalitica, si de Aurelian Dochia, CEROPE (Centrul Roman de Politici Economice), precum si de colegi din BNR pe care nu i-a numit.

"Programul de guvernare va fi in linie cu acordurile pe care Romania le are cu Uniunea Europeana, FMI, Banca Mondiala, dar pentru ca programul de guvernare este presupus a fi pentru patru ani, este de asemenea in linie cu Planul national de dezvoltare, precum si cu Programul de convergenta al Romaniei cu UE", a declarat premierul desemnat.

Croitoru sustine ca in urma cu aproape un an, cand presedintele Traian Basescu i-a mai propus postul de premier, nu a acceptat pentru ca nu considera ca este nevoie de expertiza sa. De altfel, in acea perioada BNR respingea ideea incheierii unui acord cu FMI, sustinand ca Romania nu trebuie sa caute sprijin decat la Comisia Europeana.

De data aceasta, Croitoru crede ca Romania are nevoie de cunostintele sale, acceptand sa fie desemnat premier pentru a incerca sa mentina finantarile externe negociate.

"Acest lucru e posibil numai daca se indeplinesc condtionalitatile pe care autoritatile le-au agreat cu aceste mecanisme, deci neindeplinirea lor duce la pierderea finantarii. Riscul de a nu primi urmatoarea transa a imprumutului exista, daca nu se indeplinesc aceste conditionalitati. Asta nu imi doresc sa se intample", a spus Croitoru. El a catalogat chiar drept un dezastru eventuala rupere a acordului cu FMI, avand in vedere sumele mari pe care Romania le mai are de primit.

Dupa circa sase luni de la semnarea acordului stand-by cu FMI, previziunile macroeconomice pe baza caruia a fost construit continua sa fie ajustate in sens negativ, in conditiile in care stabilizarea declinului economic intarzie.

In acest context, Croitoru spune ca FMI ar putea agrea noi "ajustari" ale programului economic convenit in functie de evolutia economiei. De asemenea, premierul desemnat a inceput sa analizeze proiectul de buget construit de Ministerul Finantelor pentru 2010, fara a emite vreun calificativ sau a comenta ipotezele macroeconomice luate in calcul.

Cat priveste bugetul pe 2009, viceguvernatorul BNR Cristian Popa se arata increzator ca Romania se va incadra in tinta de deficit de 7,3% din PIB agreata cu FMI.

"Cifrele arata promitator, pentru ca datele privind executia bugetara la noua luni sunt sub tinta aferenta. Sper ca cifrele anuale vor fi conforme cu programul", a spus Popa intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg.

Viceguvernatorul afirma ca Romania trebuie sa-si incetineasca cresterea economica negativa.

"Prognoza noastra pentru 2010 indica o crestere pozitiva redusa, intre 0,5% si 1%, in conditiile in care economiile partenerilor comerciali isi revin, iar investitiile si consumul local incep sa creasca", a spus Popa, precizand ca in paralel inflatia va fi mentinuta pe trendul descendent, in conformitate cu tintele angajate de BNR.

Premierul demis Emil Boc a anuntat ca deficitul bugetar dupa noua luni din acest an a fost de 5,04% din PIB, fata de obiectivul de 5,05% din PIB stipulat in acordul cu FMI.

Prioritati ale programului de guvernare

Cine il ajuta cu programul economic

* CEROPE - centrul roman de politici economice, organizatie din care face parte si Lucian Croitoru