Politicienii se bat pentru putere, iar statul are nevoie imediata de 3,5 mld. euro. Cum comentati?

Autor: Ciprian Botea 18.10.2009

Daca statul nu primeste banii de la FMI si UE, va fi nevoit sa se imprumute de pe piata interna, ceea ce va afecta direct finantarea pentru sectorul privat.



De cel putin 3,5 miliarde de euro are nevoie statul pentru acoperirea deficitului bugetar din finantari externe in ultimele trei luni ale anului, insa din cauza crizei politice ar putea fi nevoit sa se descurce altfel, apeland din nou masiv la bancile locale si la sprijinul BNR.

Efectul dramatic al revenirii Finantelor pe piata interna ar fi epuizarea si a ultimului leu disponibil pentru creditarea sectorului privat si implicit majorarea puternica a dobanzilor la lei care oricum au revenit la peste 10%.

Absenta unui interlocutor la Palatul Victoria a determinat FMI sa amane evaluarea de care depinde eliberarea transei de 1,5 mld. euro programata pentru decembrie, iar intarzierea instalarii unui nou guvern ameninta si transa de 1 mld. euro asteptata de la UE. Tot din cauza crizei politice a fost suspendat proiectul Finantelor de a iesi pe piata externa cu eurobonduri de circa 1 mld. euro.

Rezulta un total de circa 3,5 mld. euro pe care bugetul nu va putea conta cum era prevazut, fiind necesara taierea cheltuielilor pe final de an si gasirea unor finantari locale alternative. Presedintele Traian Basescu ameninta ca daca noul guvern nu va fi instalat rapid apare riscul ca salariile si pensiile sa nu fie platite integral, cealalta varianta fiind neplata investitiilor.

"Riscul de a nu primi urmatoarea transa a imprumutului exista, daca nu se indeplinesc conditionalitatile. Asta nu imi doresc sa se intample", a spus premierul desemnat Lucian Croitoru, care incearca sa obtina sprijinul partidelor, chiar daca sansele sunt mici. Singura optiune a Executivului pentru a face rost de bani ar ramane piata interna, dar la costuri mult mai mari, afirma analistii.

"Solutia de finantare nu poate fi decat interna. Finantarea in lei tinde sa devina usor mai scumpa chiar si pe termen scurt in actuala situatie de criza politica", considera Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, crede ca preferabila ar fi finantarea in valuta. "Finantarea in valuta ar fi mai ieftina mai ales ca BNR a redus in ultima perioada rezervele minime, iar o mare parte a banilor eliberati a ramas inca in conturile bancilor."

Ea nu exclude insa ca BNR sa aplice inca o reducere a rezervelor minime, iar Finantele sa absorba banii eliberati.

Criza politica submineaza relansarea economica

Tensiunea extrema de pe scena politica, unde partidele nu se inteleg pentru alegerea unui nou guvern, este decontata pe piata valutara, unde cursul este sub presiune, iar euro nu sare de 4,3 lei doar datorita eforturilor BNR. In lipsa unui guvern care sa vina cu un buget pentru 2010, nici companiile nu stiu ce planuri sa isi faca si opereaza in regim de avarie, iar investitorii straini privesc cu si mai multa ezitare Romania, nemaivand acum nici confortul unei aparente stabilitati politice.