Global Forum 2009: Industria IT poate scoate economia din criza

Autor: Andrei Constantinescu 19.10.2009

Industria locala IT&C, care contribuie cu 8% la formarea PIB, si are aproximativ 50.000 de angajati si venituri anuale de 6,5 mld. euro, ar putea juca un rol cheie in iesirea economiei locale din criza, potrivit participantilor la conferinta internationala IT&C "Global Forum", care se desfasoara in Bucuresti.

"Realizarea aplicatiilor ITC si transpunerea lor in procesul de guvernare au un rol fundamental in modernizarea, eficientizarea si descentralizarea administratiei publice din Romania", a spus Traian Basescu, presedintele Romaniei, in cadrul conferintei. "Pe plan regional, Romania reprezinta un centru important in domeniul societatii informationale. Companii precum IBM, Microsoft, Ericson, Intel, Hewlett-Packard sunt ancorate puternic pe piata romaneasca", a spus el.

Firmele si-ar putea plati online taxele din decembrie

Serviciile IT imbunatatesc serviciile si reduc costurile astfel incat guvernarea electronica este o prioritate in Romania, a spus si Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor.

El a anuntat ca firmele si persoanele fizice si-ar putea plati taxele online odata cu lansarea pana la finele lunii decembrie a primelor servicii de pe portalul e-Romania. Ministrul sustine ca in ciuda situatiei in care se afla guvernul portalul va oferi in ultima parte a lunii decembrie zece servicii, printre care se vor numara si unele legate de taxe pentru persoanele fizice. Sandu estimeaza ca pana la finele anului companiile isi vor putea depune online bilanturile si achita online taxele.

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania, a declarat in cadrul conferintei ca zonele rurale din Romania, in care internetul si telefonia mobila au inca resurse semnificative de crestere, au un potential imens de a contribui la cresterea economica si prosperitatea tarii.

"Inca sunt zone rurale unde internetul si telefonia mobila se afla abia la inceput. Segmentul rural are un potential imens si poate contribui la cresterea economica si la prosperitatea Romaniei. O strategie nationala care sa promoveze industria IT este esentiala", a spus Gitenstein.

Ambasadorul SUA a precizat ca industria IT a fost unul dintre cele mai importante motoare de crestere pentru Romania in ultimele doua decenii si s-a declarat convins ca "IT-ul ar putea conduce iesirea Romaniei din perioada de scadere a economiei".

Ambasadorul SUA a spus ca Romania se claseaza pe locul trei in lume ca furnizor de servicii de outsourcing si are una dintre cele mai bine pregatite forte de munca din lume in domeniul IT&C.