Piata telecom la sase luni: prima stagnare din istorie pe telefonie mobila, internetul creste puternic

Autor: Adrian Seceleanu 20.10.2009

Competitia, reglementarile si criza economica au fortat operatorii de telefonie mobila sa reduca tarifele.



Numarul de utilizatori de telefonie mobila a stagnat in primul semestru al acestui an pentru prima oara de la lansarea pe scara larga a serviciilor de comunicatii GSM in Romania, conform datelor prezentate de Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).

Astfel, numarul de utilizatori cu abonamente de telefonie mobila era la finele lunii iunie de 9,7 milioane, egal cu cel de la sfarsitul anului 2008 in timp ce numarul de utilizatori de cartele prepay era de asemenea stationar, la 14,8 milioane. Per ansamblu, numarul total de utilizatori de telefonie mobila din Romania a inregistrat o scadere usoara, de 100 de mii de clienti, potrivit datelor ANCOM.

Numarul clientilor care au achizitionat o conexiune la internet a continuat sa creasca si in prima jumatate a anului, acesta fiind unul dintre putinele segmente ale pietei locale de comunicatii care au ramas pe crestere.

Astfel, rata de penetrare si utilizare a internetului au avansat in continuare, legaturile mobile inregistrand o rata de crestere spectaculoasa de 58% in sase luni, probabil pe fondul dezvoltarii retelelor din generatia a treia (3G) si orientarii romanilor catre terminale de tip business, care permit accesarea postei electronice si a internetului.

Datele ANCOM arata ca numarul legaturilor la internet a ajuns la cinci milioane la finele primului semestru al acestui an, de la 3,9 milioane in decembrie 2008 si de la 3,2 milioane in urma cu 12 luni.

Rata penetrarii internetului la 100 de locuitori a ajuns la 12,3% si a crescut cu 1,8% fata de iunie 2008. Raportat la 100 de gospodarii, rata penetrarii internetului a urcat cu 5,1%, la 32,1%.

Competitia si criza economica au fortat operatorii de telefonie mobila sa reduca tarifele, fapt care le-a permis clientilor de servicii de comunicatii din Romania sa foloseasca in primul semestru din 2009 cu 30% mai mult serviciile companiilor telecom, chiar daca facturile au fost mai mici decat in perioada similara a anului trecut. "Acelasi numar de clienti a folosit cu 30% mai mult serviciile operatorilor, chiar daca facturile au fost mai mici", a spus Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

"Traficul total de voce originat in retelele de telefonie mobila, peste 19,5 miliarde de minute, inregistreaza o crestere de 33,9% fata de perioada similara din 2008." El a declarat ca acest fenomen a avut loc in conditiile efectelor combinate ale crizei economice, competitiei, reglementarii si a presiunii clientilor - care au cerut companiilor telecom renegocierea contractelor.