Bulgaria sparge tiparele din Est si scade TVA pe timp de criza

Autor: Magraon Andreea 20.10.2009

Ministrul bulgar de finante, Simeon Djankov, a anuntat ca va reduce TVA-ul la 16% de la 20 de procente, cat este in prezent, masura care ar urma sa se intinda pe urmatorii patru ani.



Djankov, fost economist la Banca Mondiala, face parte din Guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov, instalat in luna iulie si laudat la nivel international pentru masurile anticriza pe care le-a luat.

Oficialul nu a precizat si cum va avea loc aceasta scadere, insa a declarat anterior ca pentru perioada 2011-2012, TVA-ul ar ajunge la 18%, urmand ca apoi sa mai scada cu doua procente. Ministrul de finante a respins impunerea unei cote de TVA preferentiale pentru domeniul medical, argumentand ca astfel ar aparea cereri pentru reducerea taxelor pentru alte bunuri si servicii.

El a respins cresterea taxelor in anul 2010, argumentand ca nu este indicata cresterea impozitelor in timp de criza. De asemenea, impozitul pe venit va fi mentinut la 10%.

Djankov a facut aceste declaratii la Forumul Asociatiei Medicale din Bulgaria si le-a promis medicilor o crestere salariala de 50% in 2010, avand in vedere ca statul cheltuie din ce in ce mai putini bani pentru sistemul de sanatate si educatie.

Bulgaria, un caz fericit

Bulgaria este singurul stat din zona, membru al UE, care nu a apelat la ajutorul institutiilor financiare. Statul este unul care a reusit sa reziste pe timp de criza, avand unele beneficii precum moneda legata de euro datorita consiliului monetar. In prezent, o leva este egala cu 0,51 euro. Ungaria si Romania s-au imprumutat de la Fondul Monetar International (FMI), UE si Banca Mondiala de cate 20 de miliarde de euro.

Cele 82 de masuri anticriza luate de guvernul lui Boiko Borisov au fost laudate de presa din Vest. Printre acestea s-a numarat reducerea posturilor din aparatul central (ministere si agentii guvernamentale) cu 15% (aproape 13.000 de oameni) sau majorarea accizelor pentru tigari cu 25%, adica de la la 58 de euro pentru 1.000 de tigarete la 72 de euro.

PIB-ul Bulgariei pe 2009 era estimat de FMI in aprilie la 51,3 miliarde de dolari (35,7 miliarde de euro). Bulgaria a avut in primele sase luni ale anului venituri de 6,5 miliarde de euro si cheltuieli de 7,74 miliarde de euro.

De asemenea, Fondul preconizeaza o scadere economica de 6,5% pentru 2009.

Pe fondul crizei si al scaderii veniturilor, Ungaria a fost nevoita sa mareasca TVA de la 20 la 25%, iar Letonia, care a contractat un imprumut de 7,9 miliarde de euro de la FMI si UE, a majorat TVA de la 18% la 21% si a redus cheltuielile publice cu 1,5 mld. euro.

Bulgaria s-a alaturat insa taberei statelor din Vest care pe timp de criza au luat masuri pentru impulsionarea consumului. Prima a fost Marea Britanie care a redus la sfarsitul anului trecut TVA cu 2,5% pentru o perioada viitoare de 13 luni. De asemenea, noul guvern german se pregateste sa reduca taxe in valoare de 20 de miliarde de euro in urmatorii patru ani.

Proiectul bugetului pe 2010, votat saptamana viitoare de Guvern

Ministrul bulgar de finante a anuntat ca bugetul de stat pe 2010 va fi votat de Guvern saptamana viitoare. Echipa ministrului de finante Simeon Djankov estimeaza un PIB de 32,4 miliarde de euro in proiectul bugetului de stat pe anul viitor.

Potrivit analizelor Ministerului de Finante, deficitul bugetar va ajunge in acest an la 3,8 miliarde de euro, iar veniturile la stat vor fi cu 25% mai mici decat s-a estimat initial.

Site-ul Novinite.ro a anuntat ca prioritatile bugetului pe 2010 vor fi infrastructura, educatia si mediul.