Cum taie statul costurile: elimina "sporul de tinuta" de 680 €/an

Autor: Adelina Mihai 19.10.2009

Angajatii din primarii, spitalele, din invatamant, din agentiile guvernamentale si chiar din politie incaseaza bonusuri si sporuri mai mici decat anul trecut si nu mai beneficiaza de cresteri salariale.



Institutiile statului trebuie sa-si ajusteze cheltuielile cu circa 15,5% pentru fiecare din ultimele trei luni din acest an, insa masurile obligatorii de reducere de costuri vor fi aplicate cu intarziere, pentru ca legea care prevede scaderea costurilor asteapta de cateva saptamani avizul Curtii Constitutionale (CC).

Desi nu a fost luata inca o decizie cu privire la reducerea cheltuielilor cu 15%, unele institutii de la stat au inceput deja sa faca unele reduceri de cheltuieli cu personalul.

In cadrul Primariei Sectorului 6 din Capitala, de exemplu, cei 432 de angajati au incasat mai putini bani anul acesta, neacordarea de sporuri fiind principala modalitate prin care institutia a redus din costuri.

"S-au redus sporurile de fidelitate, care reprezinta intre 5 si 25% din salariu, pe trepte de vechime, si sporul pentru tinuta, in valoare neta de 700 de lei pe trimestru (170 de euro - n.r.), s-au redus posturile vacante si s-au comasat servicii, in vederea diminuarii numarului de posturi de conducere", sustin reprezentantii birolului de presa al Primariei Sectorului 6. In cadrul primariei nu s-au facut concedieri in acest an, iar angajatii isi primesc salariile la timp.

Salariul mediu net al angajatilor din primarie este de aproximativ 1.300 de lei (310 euro), potrivit datelor furnizate de institutie, ceea ce inseamna ca fiecare functionar a pierdut minim 680 de euro (potrivit unui calcul ZF care a luat in considerare un spor de fidelitate de 5% din salariu si un spor anual de tinuta de 665 de euro) de la inceputul anului, cand institutia a aplicat masurile de reducere de costuri.

Si Marius F., 26 de ani, agent de politie cu o vechime de patru ani, a primit mai putini bani la salariu fata de anul precedent.

"Nu ne-au mai dat prima de vacanta, pe care trebuia s-o primesc in luna mai, cand mi-am luat concediu. Nu mai primim bani pentru echipamente si nici bani de chirie pentru politistii care lucreaza in alt oras decat cel de domiciliu", spune Marius, care a beneficiat anul trecut de o suma de peste 430 de euro pentru achizitia de echipamente si a incasat 200 de euro pentru prima de vacanta.

Profesorii si medicii au fost mai putin afectati de masurile de reducere de costuri pe care trebuie sa le ia institutiile publice, intrucat in aceste domenii salariile erau destul de mici si pana acum, iar numarul de angajati este deficitar. "Deocamdata sistemul sanitar nu este foarte afectat, stiu ca Sanitas (federatia sindicala din domeniul sanatatii - n.r.) a reusit sa pastreze anumite sporuri pentru medici. Mai mult, noi nu primim bani pentru salarii de la bugetul de stat, ci de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)", spune Florian Stroe, director financiar-contabil in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta din Bucuresti. Potrivit lui Stroe, un medic rezident castiga, in medie, 300 de euro pe luna, iar salariul unui medic primar poate sa ajunga la aproape 600 de euro pe luna, cu sporuri incluse.

Si Irinel Nedelcu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, are in prezent un salariu de aproape 620 de euro pe luna. "S-a redus din prime si din sporuri in valoare de sub 3% din salariu, insa pe noi nu ne-a afectat foarte mult. Cred ca cei mai afectati sunt cei din ambulator", apreciaza Nedelcu.

Profesorii nu au primit cresteri salariale

In cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), profesorii care nu au luat calificativul "Bine" sau "Foarte Bine" in urma procesului de evaluare derulat la nivelul intregii institutii nu au primit cresteri salariale in acest an.

"Este vorba de 100 de profesori din cei 950 de profesori din cadrul ASE. Un profesor universitar cu o vechime intre 15 si 20 de ani castiga intre 740 si 760 de euro pe luna", precizeaza Gheorghe Rosca, rectorul ASE.

Companiile private au ajustat salariile in jos inca de la inceputul acestui an, iar cele care nu au operat scaderi, au inghetat castigurile.

Daca la ASE salariile nu intarzie, angajatii din Universitatea Bucuresti primesc salariile cu intarziere de o zi sau doua, in functie de momentul in care Ministerul Finantelor vireaza banii, potrivit reprezentantilor institutiei.