IMM-urile, motoarele economiilor din Est, se zbat sa reziste in fata recesiunii, in timp ce bancile nici nu se gandesc sa dea drumul la credite

Autor: Cristina Roşca 19.10.2009

Companiile mici si mijlocii (IMM-uri) reprezinta un actor important pe pietele din Europa Centrala si de Est, ele jucand rolul de principal angajator si cel mai mare contribuitor la Produsul Intern Brut al tarilor din regiune.

Criza financiara a afectat insa acesti jucatori pentru care evaporarea cererii interne si externe, reducerea lichiditatilor de pe piata si inasprirea conditiilor de creditare au avut in multe cazuri rolul unei "sentinte la moarte". Cu exceptia Poloniei, unde numarul falimentelor din primele noua luni ale anului a ramas sub 1.000, in toate celelalte state, recesiunea a doborat multe IMM-uri. Romania este de departe cea mai afectata, in conditiile in care in primele sase luni ale anului peste 100.000 de IMM-uri au dat faliment, din totalul de 600.000 inregistrate la ministerul aferent.

Pentru a ramane pe piata, aceste firme au apelat la diverse masuri de reducere a costurilor, precum disponibilizari, reduceri salariale, sau reducerea cheltuielilor administrative. Aceste masuri, anunta Uniunea IMM-urilor din Cehia, ar putea salva din faliment multe firme in 2009, insa supravietuirea in 2010 va fi foarte dificila daca nu se va remarca o imbunatatire a situatiei economice.

Toate aceste masuri risca sa ramana fara rezultat insa daca in viitorul apropiat cererea nu isi va reveni, iar bancile nu vor deschide portile la creditare. In Polonia, aproximativ 65-70% din totalul bancilor au redus in trimestrul doi accesul la creditare atat pe termen scurt, cat si lung pentru IMM-uri, si planuiau sa mentina masurile drastice si in trimestrul trei, in pofida cresterii cererii pentru finantari, potrivit unui studiu al bancii centrale.

Creditele de care beneficiau aceste firme inainte de izbucnirea crizei au ramas acum doar o amintire. In pofida flexibilitatii acestor companii, ele nu ofera acelasi nivel de siguranta pentru banci precum marile corporatii. IMM-urile reprezinta in fiecare stat din Est principalul motor de crestere al economiei, contribuind cu cel putin 50% la PIB.

Polonia

In prima jumatate a lui 2009 sectorul IMM-urilor a fost lovit de scaderea cererii si de inasprirea conditiilor de creditare, potrivit Lewiatan, un grup de business din Polonia. Este de asteptat ca situatia sa se imbunatateasca spre sfarsitul anului, astfel incat vanzarile din 2009 sa fie peste cele din 2008.

Ungaria

In Ungaria, IMM-urile au fost afectate de evaporarea cererii si de reducerea accesului la finantare, insa spre deosebire de Polonia, situatia actuala nu prezinta imbunatatiri. Productia industriala continua sa fie cu 20% mai mica decat in 2008, iar cea a IMM-urilor a scazut cu o cincime.

Cehia

Uniunea ceha a IMM-urilor a anuntat ca accesul la credite este principala problema cu care se confrunta sectorul. Lipsa de finantare conduce la amanarea sau anularea planurilor investitionale.

Romania

In Romania, situatia economica dificila a condus la cresterea numarului de falimente. Intre masurile pe care firmele le-au luat pentru a scadea impactul crizei economice: 36% au redus cheltuielile administrative, 19% au redus numarul angajatilor, iar 9% au redus veniturile angajatilor.