Bursa risca corectii din cauza lipsei speculatorilor si a pietelor externe

Autor: Vlad Anastasiu 19.10.2009

Bursa locala a inchis sedinta de ieri in crestere, majoritatea indicilor marcand aprecieri de aproape 3% pe BET, cea mai mica crestere fiind consemnata de indicele societatilor financiare, care a urcat cu 1,3% fata de referinta. Rulajul pietei s-a ridicat la doar 3,2 mil. euro, pe un volum de tranzactionare care a depasit 36 de milioane de actiuni.

In ciuda cresterilor de ieri, brokerii sunt de parere ca interesul pe piata locala este in scadere, iar tendinta de epuizare a cresterilor pe pietele internationale, precum si lipsa speculatorilor din ultima perioada pe piata de la Bucuresti ar putea schimba directia pietei locale.

"Sedinta de azi (ieri - n.a.) a fost una extrem de putin lichida, iar acest fapt se datoreaza in principal lipsei speculatorilor. Lipsa speculatorilor, corelata cu tendinta de epuizare a cresterilor pe piatele internationale, care au atins noi maxime in ultima perioada, ar putea schimba directia pietei locale. Daca nu se confirma entuziasmul pe pietele externe, cred ca piata locala va intra intr-o zona de distributie. Vom vedea deprecieri accentuate si de incertitudinea politica din aceasta perioada", a explicat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Societatile financiare au inregistrat ieri aprecieri moderate, de maxim 1,9% pe titlurile SIF Moldova (SIF2), in vreme ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 1,7% si respectiv 1,4% fata de referinta. Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inchis in scadere cu 0,9%. Actiunile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 1,6% si respectiv 4,1% fata de referinta.

"Nu cred ca vom vedea o decorelare a pietei locale fata de cele internatioanle, pe fondul publicarii rezultatelor trimestriale. Rezultatele vor avea un impact aproape zero asupra evolutiei bursiere. In orice caz se observa o decuplare intre intern si extern la modul ca pietele internationale au urcat cu cel putin 10% mai mult ca noi in aceasta perioada. In cel mai bun scenariu, daca optimismul se confirma pe pietele internationale, ma astept la o repetare a maximelor pe piata interna", a adaugat Lupsan.

In sectorul energetic titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cel mai mult, cu 5,4% fata de referinta, urmate de aprecierea actiunilor Petrom (SNP), de 4,4%, in timp ce actiunile companiei de utilitati Transgaz (TGN) au avansat cu 1%. Titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut 1,6% fata de referinta. Indicele de profil BET-NG a urcat cu 2,9% fata de referinta, la nivelul de 622 de puncte.

"Trebuie sa asteptam sa vedem cum evolueaza pietele internationale. Daca in urmatoarele cinci-zece sedinte vedem in continuare cresteri pe extern, chiar si moderate, piata locala poate rezista la aceste niveluri sau chiar urca incet", a incheiat Lupsan.

Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere aprecieri de maxim 1,3% pe indicele paneuropean Euro Stoxx 50. Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in urcare, cu un avans de aproape 0,2% fata de referinta.

De urmarit astazi