“Sunt tot mai multe paduri de vanzare, iar preturile au scazut cu 20%”

Autor: Ioana David 21.10.2009

Grupul finlandez Tornator, care a platit cateva zeci de milioane de euro pentru achizitia a 12.000 de hectare de padure pe piata locala in 2008, spune ca anul acesta numarul padurilor scoase la vanzare a crescut din cauza crizei economice, iar preturile au scazut cu 20-30%.



"In 2008, piata era dominata in principal de mediatori, in timp ce anul acesta numarul de contacte pe care le avem cu proprietarii directi sunt pe un trend ascendent", a spus Zoltan Kosy, country manager al Tornator.

In pofida cresterii numarului padurilor scoase la vanzare, suprafata medie a proprietatilor este relativ redusa, astfel ca Tornator nu a finalizat achizitii in prima jumatate a anului. Pentru multe dintre suprafete, spune Kosy, nu s-au finalizat inca retrocedarile, iar pentru altele calitatea lemnului este "in general modesta".

"Pretul oferit depinde de zona, de calitatea padurii, de infrastructura existenta, de cheltuieli si de veniturile generate de fondul forestier. Pretul mediu din piata a variat intre 2.800 si 3.600 de euro pe hectar in 2008", a mai spus seful Tornator Romania.

Incearca sa gaseasca suprafete mari

Finlandezii au inceput sa cumpere paduri pe piata locala in 2008 si in numai un an au ajuns sa detina 12.000 de hectare. Potrivit datelor furnizate anterior de Zoltan Kosy, cele mai mici achizitii au vizat loturi de 300-400 de hectare (peste 600.000 de euro), iar cea mai mare a fost de 9.000 de hectare (peste 18 milioane de euro), cele mai multe in zona Brasovului. Din ianuarie Tornator a inceput si primele livrari de lemn pentru companii romanesti.

Si reprezentantii Cascade Empire, o alta companie care achizitioneaza paduri, spun ca incearca sa gaseasca suprafete mai mari pe care sa le achizitioneze. In iunie, Cascade Empire a achizitionat 1.915 hectare, de la un singur vanzator, la un pret mediu de 3.700 de euro pe hectar, ceea ce plaseaza tranzactia la un nivel de 7 mil. euro. Cascade Empire detine paduri in Prahova, Arges, Suceava, Harghita, Covasna, Hunedoara, Valcea si opereaza in total 11.000 de hectare pe piata locala.

Investitii in consolidarea drumurilor forestiere

Tornator a investit anul acesta in consolidarea a 6 kilometri de drumuri forestiere in zona Oituz, care potrivit lui Kosy au fost grav deteriorate in ultimii ani. Lipsa drumurilor forestiere trage in jos valoarea unui hectar de padure, potrivit jucatorilor activi in achizitia de terenuri. Lucrarile de consolidare s-au derulat pe o perioada de 15 zile si au fost facute de firme specializate in domeniu, in cadrul unui proiect pilot. Potrivit lui Kosy, pe acest drum se poate atinge o viteza de 40 de kilometri pe ora. "Proiectul-pilot va determina cel mai probabil infiintarea unei noi companii si derularea de investitii in drumuri forestiere", a mai spus Kosy, fara sa ofere si alte detalii.

El a adaugat ca Tornator vrea sa investeasca in consolidarea a 20-30 km de drumuri vechi si sa construiasca 10-20 km de noi drumuri pana la sfarsitul anului 2012. Kosy nu a precizat valoarea investitiilor implicate de acest proiect.

Potrivit datelor de la Ministerul Finatelor, firma Tornator inregistrata in Brasov a avut anul trecut venituri totale de 0,7 mil. euro si un profit net de 0,1 mil. euro.

"Vanzarile de lemn brut ale Tornator reprezentau la sfarsitul lunii septembrie 80% din potentialul pentru 2009. Pana la sfarsitul lunii decembrie 2009 ne asteptam sa ajungem la 90% din potential. Procentul de 5% ramane nefolosit din cauza accesului ingreunat generat de infrastructura saraca", a mai spus Kosy.

Potrivit datelor centralizate de ZF, alaturi de Tornator si Cascade Empire, mai multi straini au cumparat terenuri forestiere, valoarea totala a achizitiilor fiind de circa 150 mil. euro.