Adamescu spera sa asigure din nou flota Romavia

Autor: Angela Placinta 20.10.2009

Astra Asigurari, cea mai mare companie din piata asigurarilor de aviatie, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, va intra si anul acesta in competitie pentru asigurarea operatorului aerian Romavia in 2010-2011, valoarea contractului fiind de peste un milion de dolari.

Licitatia pentru asigurarea flotei Romavia va avea loc la sfarsitul lunii noiembrie. La inceputul acestui an Astra a castigat licitatia pentru asigurarea operatorului aerian in 2009, dupa ce a fost singura companie care a depus o oferta, prima incasata fiind de 1,2 milioane de dolari.

"Polita expira in decembrie si vom depune din nou o oferta", a declarat Radu Mustatea, directorul general al Astra, companie cu afaceri de 177 mil. euro in 2008, numarul trei pe piata de asigurari generale.

Astra mai are in portofoliu clienti mari din aviatie, cum ar fi Tarom si Blue Air, care se numara printre cele mai mari conturi din piata asigurarilor. Contractul cu Tarom, din care Astra a incasat 3,5 milioane de dolari, expira in primavara anului viitor, iar cel cu Blue Air in decembrie anul acesta.

"Toate aceste contracte sunt de tip fronting, le cedam total in reasigurare, pentru ca nu poti pastra aceste sume asigurate imense. Avantajul nostru este ca incasam comisionul de fronting si ca le putem vinde acestor clienti si alte produse de asigurare", explica Mustatea.

Frontingul este o procedura prin care un asigurator incheie o polita si trece apoi intregul risc unui reasigurator in schimbul unui comision.

Romavia detine cinci aeronave: un Boeing 707, doua BAC 1-11 si doua BAE 146-200. Compania a fost infiintata in 1991, se afla in subordinea Ministerului Apararii Nationale si executa, printre altele, zboruri pentru Presedintie, Guvern si Parlament, dar si zboruri comerciale catre Tel Aviv (Israel) si Perugia (Italia).

In decembrie 2008 Astra a platit Romavia o dauna de 4,2 milioane de euro pentru un avion avariat la inceputul anului trecut. Suma a fost acoperita integral de reasigurare.