Ce mai pot face IMM-urile pentru a obtine un credit?

Autor: Ciprian Botea 21.10.2009

Utilizarea profiturilor pentru majorarea capitalului, un management performant si plata la timp a obligatiilor fiscale maresc considerabil sansele unei intreprinderi mici sau mijlocii de a contracta un credit bancar, afirma Mariela Batlan, directorul executiv al Directiei IMM-uri din BCR.

De cealalta parte rezultatele negative inregistrate pe perioade lungi, solicitarile de credite cu maturitati extinse si restantele la bugetul de stat sunt principalele impedimente in calea obtinerii unei linii de finantare.

Lipsa garantiilor este in acelasi timp un factor important de franare a creditarii pe segmentul companiilor, potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Aproape o treime din cererile de credite pentru IMM-uri respinse anul acesta nu au intrunit acest criteriu, arata statisticile Fondului.

Piata creditelor pentru IMM-uri a fost puternic afectata de recesiunea economica, in conditiile in care vanzarile le-au scazut cu pana la 50%, iar fiscalitatea si dobanzile mari le-au limitat accesul la finantare. In iulie, rata medie a unui credit pentru companii era de 16,9%, cu peste patru procente mai mare fata de aceeasi luna din 2008, potrivit datelor BNR.

In acelasi timp, nici bancile nu mai sunt dispuse sa acorde credite tuturor solicitantilor.

"Bancile se concentreaza pe cresterea profitabilitatii pe baza de clienti deja existenta, mai degraba decat sa lupte pentru atragerea fiecarui client nou", a declarat Helge Boschenbroker, directorul firmei de consultanta ZEB Group. "In viitor, bancile isi vor selecta clientii si vor cauta sa-si concentreze activitatea pe clientii cu activitatea cea mai promitatoare."

Regulile mai stricte de acordare a finantarii vin in contextul in care bancherii sunt din ce in ce mai ingrijorati de cresterea creditelor neperformante. Institutiile de credit au inceput o gestionare proactiva a portofoliului de credite.

Astfel, 15% din bancile din Europa Centrala si de Est, incluse intr-un studiu realizat de ZEB si EFMA (Asociatia Europeana de Management Financiar si Marketing) si-au vandut deja portofoliile de credite neperformante catre firmele specializate in recuperarea creantelor. Studiul releva ca un sfert din banci intentioneaza sa vanda creditele neperformante.

Aceasta solutie nu este insa agreata de toate institutiile de credit. "In cazul creditelor neperformante bancile pot alege sa le vanda sau sa le gestioneze cu forte proprii. Vanzarea nu a fost insa o solutie in ultima perioada, date fiind preturile mici practicate pe piata, iar gestiunea proprie este solutia aleasa in majoritatea cazurilor", a spus Mariela Batlan.

BCR: Nu exista reteta universala pentru reorganizarea creditelor

Oficialii BCR spun ca nu poate exista o solutie generala in ceea ce priveste reorganizarea creditelor corporate si ca moratoriul la plata imprumuturilor contractate de IMM-uri, propus de unii lideri politici, nu poate fi transpus in practica.

"Nu exista o reteta universala in acest sens, iar noi lucram dupa fiecare caz in parte. Admitem ca poate exista un cadru general, dar pe care sa se aplice solutii particulare", a spus Batlan. Ea considera ca isi vor reveni mult mai repede din criza firmele care si-au ajustat la timp activitatea si care au reusit sa genereze cash-flow.

Cresc sansele de a lua credite daca:

+ Se utilizeaza din timp profiturile pentru majorarea capitalului propriu

+ Se evita crizele de lichiditati, mai ales in perioadele de plata a impozitelor

+ Este imbunatatita calitatea managementului si a sistemului de contabilitate

+ Sunt urmarite programele de sprijinire a IMM-urilor promovate de stat

Se reduc sansele de a lua credite daca:

-Sunt inregistrate rezultate negative pe un numar repetat de ani

-Se solicita credite cu perioade de rambursare mari (peste 10 ani)

-Firma are in derulare procese pe rol, executari etc.

-Se inregistreaza restante fiscale sau la bugetul asigurarilor sociale