Shut down la Ultra Pro: Cu datorii de aproape 30 mil. euro, retailerul va intra in faliment in decembrie

Autor: Sabin Popescu 20.10.2009

K Tech Electronics, compania din spatele lantului de magazine IT Ultra Pro Computers, ar putea fi declarata falimentara in luna decembrie a acestui an, potrivit informatiilor furnizate de administratorul judiciar al firmei, BDO Business Restructuring.



"In urma analizei indicatorilor financiar-contabili si a situatiei actuale, am ajuns la concluzia ca societatea nu mai are sanse de reorganizare si am propus trecerea la faliment prin procedura simplificata, proces ce ar putea fi initiat pe data de 17 decembrie, cand este urmatorul termen de judecata al dosarului", a precizat pentru ZF Geanina Oancea, partener in cadrul BDO Business Restructuring SPRL, parte a grupului BDO Romania.

Falimentul este faza finala a procedurii de insolventa (incapacitatea de a achita datoriile scadente) si prevede lichidarea activelor pentru acoperirea datoriilor. O companie aflata in insolventa se poate reorganiza pentru a evita falimentul, daca respecta un plan aprobat de creditori. Procedura simplificata prevede trecerea la faliment mai repede decat in mod obisnuit si se adopta de obicei in situatiile in care societatea nu se mai poate restructura.

Reprezentantul BDO a spus ca debitorul nu si-a exprimat intentia de a reorganiza compania si nu a contestat starea de insolventa. "Reorganizare inseamna sa ai un plan bazat pe niste resurse, care sa provina dintr-o anume activitate. In momentul acesta, datoriile K Tech sunt foarte mari (aproximativ 28 mil. euro), iar activele sunt la un nivel scazut", a explicat Geanina Oancea.

Astfel, Ultra Pro, un nume important in retailul IT romanesc din ultimii zece ani, devine primul jucator major din industrie care iese de pe piata din cauza recesiunii mondiale. Primele semne au aparut la inceputul acestui an.

84 de creditori au de recuperat 28 mil. euro

K Tech a cumulat pana in prezent datorii in valoare de aproximativ 28 mil. euro (119 mil. lei), a precizat Geanina Oancea. Ea a adaugat ca suma nu este finala, intrucat ar mai putea exista creditori care nu si-au inregistrat creantele la dosar. "Datele preliminare arata ca sunt in total 84 de creditori, din care trei sunt banci."

Reprezentantul BDO a mai spus ca UniCredit, care avea de incasat de la K Tech o datorie estimata in piata la 7 mil. euro, nu mai este creditor in dosar.

K Tech a avut venituri de 312,86 mil. lei (84,9 mil. euro) in 2008. Incasarile companiei au fost lovite dramatic in primele sase luni din 2009, ridicandu-se la doar 56,04 mil. lei (13,5 mil. euro).

"In ultimii trei ani, desi veniturile din marfa si produse asamblate au fost in crestere, pierderile financiare inregistrate mai ales la finalizarea operatiunilor de import au fost din ce in ce mai mari, astfel incat adaosul real in valuta s-a aflat intr-o scadere accentuata. Veniturile din servicii au avut un caracter fluctuant, fiind compuse, in general, din rabaturi de la furnizori pentru realizarea unor target-uri, comisioane pentru vanzarea in rate si comisioane pentru vanzarea de abonamente si produse de telefonie mobila (Vodafone - n.r.). Realizarile au fost mai slabe in 2008 fata de 2007, din cauza reducerii personalului si a scaderii pietei de servicii", mentioneaza raportul BDO.

K Tech a fost pe pierdere in 2004, apoi a avut o perioada de trei ani pe plus. In 2008 si in semestrul I 2009, societatea a inregistrat pierderi mari din activitatea de exploatare, respectiv 710.116 lei (aproape 193.000 de euro) si 17,65 mil. lei (4,25 mil. euro).

Raportul BDO arata ca numarul de angajati a scazut de la 633 la 535 in perioada 2007-2008, pentru ca apoi sa se injumatateasca la sfarsitul primului semestru din 2009, la 268 de salariati.

In prezent, administratorul judiciar a pastrat doar cativa din angajatii K Tech, care lucreaza part-time pentru a ajuta la inventarierea bunurilor companiei. Toate echipamentele IT ramase in spatiile in care s-au aflat magazinele Ultra Pro au fost adunate intr-un depozit din Bucuresti si urmeaza a fi inventariate, evaluate si scoase la vanzare, daca se pronunta falimentul.

Geanina Oancea a precizat ca inca nu poate estima valoarea totala a bunurilor sau daca vor fi acoperite toate datoriile companiei.

BDO Business Restructuring SPRL, care s-a numit anterior BDO Conti Insolvency, face parte din grupul BDO Romania, cea mai mare firma de audit si consultanta de pe piata locala, dupa gigantii BIG4. Grupul estimeaza un avans de 10% al cifrei de afaceri in 2009, la peste 11 mil. dolari, potrivit ultimelor date comunicate de oficialii sai. Geanina Oancea a precizat ca BDO Business Restructuring nu are in portofoliu alte companii de IT.

Insolvente si somatii de plata

Cine a actionat in instanta K Tech?

Urmatoarele companii au de recuperat bani: Alpha Bank, Armonia Center Arad, Atlas Corporation, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, BCR, BitDefender, BRD, Citibank, Coface Romania Credit Management Services, Comanotrans, Fujitsu Siemens Computers Austria, Gigaset Comunications Austria, GMN Distributie, Kingston Technology Europe, London Consulting Group, Narfalk Debit Service and Factoring, MB Distribution, Media Direction, Media Sat, O.R.C. Constanta, Proca Romania, Scop Computers, Tornado Sistems si Unicredit Tiriac Bank.

Surse: Tribunalul Constanta, Tribunalul Bucuresti, judecatoriile din Bucuresti.

Cauze externe

Cauze interne

Sursa: BDO Business Restructuring SPRL