Petrom a produs mai mult petrol in trimestrul al treilea, dar a vandut mai putine gaze

Autor: Roxana Petrescu 20.10.2009

Petrom, cea mai mare companie locala, care asigura circa jumatate din productia nationala de gaze naturale si are in exploatare majoritatea rezervelor de petrol din Romania, a inregistrat in al treilea trimestru o usoara crestere a productiei de titei, care insa a fost afectata de vanzarile mai mici de gaze naturale, astfel incat productia de hidrocarburi a companiei a fost aproximativ egala cu cea din al doilea trimestru al anului.

Potrivit datelor OMV, actionarul majoritar la Petrom, compania a produs in al treilea trimestru al anului 185.000 de barili echivalent petrol, nivel similar cu cel inregistrat in al doilea trimestru din 2009, dar cu circa 4% mai mic comparativ cu perioada similara a anului trecut.

"In cazul Petrom, productia de petrol a crescut usor mai ales datorita inceperii productiei din perimetrul offshore Delta in al treilea trimestru al acestui an si cresterii stabile a productiei din zacamantul Komsomolskoe din Kazahstan", se arata in raportul emis de OMV.

In ceea ce priveste partea de gaze naturale, vanzarile din al treilea trimestru al anului au fost cu 8% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar au inregistrat totusi o revenire comparativ cu al doilea trimestru din 2009 de circa 15%. Potrivit datelor Transgaz, in primele noua luni ale anului consumul de gaze naturale a scazut cu circa 25-30% pe plan local, astfel incat importurile de gaze din Rusia au ajuns la un nivel minim, consumatorii alimentandu-se cu precadere din productia interna. Potrivit Transgaz, anul acesta s-a inregistrat un consum de gaze similar cu cel de acum 20-30 de ani din cauza efectelor pe care criza le-a exercitat asupra activitatii companiilor.

Pe partea de rafinare, OMV spune ca mai ales in cazul Petrom s-a simtit o presiune asupra marjelor in contextul aprecierii barilului de petrol. Ieri, barilul de petrol ajunsese la aproximativ 80 $, acesta fiind maximul ultimelor 12 luni. Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor Petrom, barilul de petrol ar fi urmat sa oscileze in intervalul 65-75 $ pana la sfarsitul anului.

Petrom a inregistrat in primul semestru al anului un profit net de 923 mil. lei (218,2 mil. euro), in scadere cu 45% fata de anul trecut, din care circa o treime a fost obtinuta exclusiv prin intermediul instrumentelor financiare de acoperire a riscului. Profitul Petrom l-a depasit insa cu 18% pe cel al grupului austriac OMV, actionarul sau majoritar, care a raportat un castig de 185 mil. euro. Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 28%, la 5,9 mld. lei (1,4 mld. euro). Petrom face parte din grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51% din actiunile companiei. Statul controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,6% din titlurile Petrom, iar Fondul Proprietatea are 20,1%. Restul actiunilor, representand un pachet de 8,24%, sunt listate la BVB.