Daca pica finantarea externa, pica si Bursa

Autor: Vlad Anastasiu 20.10.2009

Bursa de la Bucuresti a reusit sa inchida sedinta de ieri in urcare, cu aprecieri moderate, de maximum 0,6% pe indicele BET-FI, in vreme ce indicatorul energetic BET-NG a coborat cu 0,1% fata de referinta. Indicele principalelor zece companii din piata a urcat cu aproape 0,5%, la nivelul de 4.700 de puncte.

Brokerii sunt de parere ca piata se asaza treptat intr-o zona de distributie in urmatoarea perioada, incertitudinea politica si implicit continuarea acordurilor de imprumut extern cu FMI si UE tinand investitorii departe de piata de capital.

"Piata pare ca s-a asezat intr-o zona de distributie si evolueaza in contradictie cu principalele piete externe, fiind influentata de incertitudinea din mediul politic. Principala ingrijorare a investitorilor este lipsa guvernului, care ar putea duce la incetarea acordurilor de finantare externa, ceea ce ar reduce drastic ratingul de tara. Avem de a face cu un risc enorm in perioada urmatoare", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni din cadrul Prime Transaction.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare apreciere, de 2,8%, in vreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au consemanat o corectie de aproape 1% fata de referinta. Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat si de aceasta data evolutii pozitive, titlurile bancii clujene urcand cu 2,8%, la pretul de 1,81 lei/actiune.

Actiunile Alro (ALR) si Dafora (DAFR) au revenit pe minus, cu o corectie de 1,3% si respectiv 0,9% fata de referinta, in timp ce titlurile Impact au inchis in urcare, cu o apreciere de 0,8%, pana la pretul de 0,63 lei/actiune.

"In cazul in care se retrage finantarea externa cred ca Bursa va reactiona imediat in scadere si va evolua decorelat fata de principalele piete externe. Bursa locala va rezista pe plus, sustinuta de evolutiile externe, pana in momentul in care FMI si UE vor lua o decizie cu privire la continuarea imprumutului. Dupa, ramane de vazut ce se va intampla", a adaugat Necula.

In sectorul energetic, doar titlurile Transelectrica (TEL) au inchis in urcare, cu un avans de 2,4% fata de referinta, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz (TGN) au pierdut 0,8% si respectiv 0,6%.

Titlurile Uztel (UZT) si Electroputere (EP) au inregistrat cele mai mari scaderi din sedinta de ieri, de 12,7% si respetiv 9,5%. La polul opus s-au situat actiunile Armatura (ARM) si Mechel (COS), care au urcat cu 10,4% si respectiv 9,1% fata de referinta.

"Pe termen scurt Bursa va mai reactiona la deciziile politice, cel mai probabil urmatorul moment fiind votul acordat de Parlament premierului desemnat. Inconstienta la nivelul clasei politice ar putea avea urmari serioase asupra Bursei, mai ales daca vom inregistra retrogradari de rating de tara", a incheiat Necula.

De urmarit astazi