Comisia Europeana: Nu vedeti transa a doua fara bugetul pe 2010 aprobat

Autor: Claudia Medrega 20.10.2009

Comisia Europeana asteapta urgent un nou guvern in Romania, transa de 1 mld. de euro urmand sa fie virata doar dupa ce bugetul pe 2010 va fi aprobat, a declarat Amelia Torres, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia.



"Comisia Europeana asteapta sa vada urgent un nou guvern in Romania. Cand acest lucru se va intampla, vom putea realiza o evaluare a situatiei impreuna cu FMI. Urmatoarea transa din imprumutul de la UE, de 1 mld. euro este programata pentru ultimul trimestru din 2009 si poate fi platita doar dupa ce conditiile sunt indeplinite. Aceasta presupune un buget pentru 2010 in concordanta cu angajamentele luate pentru consolidarea fiscala si cu programul de reforma economica", a declarat Torres pentru ZF.

Si Nicolae Idu, seful reprezentantei CE la Bucuresti, a declarat ieri ca o delegatie a Comisiei care trebuia sa vina in Romania pentru o revizuire in cadrul acordului de finantare externa isi va amana vizita, urmand sa-si "coordoneze" activitatea cu delegatia FMI. "Donorii isi vor coordona activitatea impreuna cu delegatia FMI", a spus Idu.

Avertismentul Comisiei vine dupa ce FMI a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu mai vine la Bucuresti pana la instalarea unui nou guvern, ceea ce inseamna practic amanarea transei a treia de 1,5 mld. euro, care ar urma sa fie acordata in luna decembrie, in functie de raportul celei de-a doua evaluari.

De asemenea, Romania rateaza incasarea la termen a celui de-al doilea imprumut programat de la Banca Mondiala, de aproximativ 300 mil. euro, in conditiile in care institutia a amanat vizita de negociere cu autoritatile pana la formarea viitorului guvern. Primul imprumut de 300 mil. euro aprobat de Banca Mondiala inca de la jumatatea lunii iulie urmeaza sa ajunga la Finante in cateva zile.

Daca statul nu primeste banii de la FMI, UE si Banca Mondiala, va fi nevoit sa se imprumute de pe piata interna, ceea ce va afecta direct finantarea pentru sectorul privat. Romania are nevoie de cel putin 3,5 mld. euro pentru acoperirea deficitului bugetar din finantari externe in ultimele trei luni ale anului, insa din cauza crizei politice ar putea fi nevoit sa se descurce altfel, apeland din nou masiv la bancile locale si la sprijinul BNR.

In aceste conditii, intarzierea instalarii unui nou guvern face din ce in ce mai credibila materializarea riscului ca salariile, pensiile sau investitiile sa nu fie platite integral. In ipoteza opririi finantarii externe statul are optiunea diminuarii brutale a cheltuielilor sau majorarea impozitelor.

Proiectul de buget pentru 2010 ar fi trebuit transmis Parlamentului pana la 15 octombrie, conform legislatiei. Insa, in urma votului de neincredere din Parlament, actualul Guvern nu mai poate adopta proiecte de lege.

Totusi, premierul interimar Emil Boc a spus ca Guvernul lucreaza la proiectul de buget pentru 2010, astfel incat viitorul Executiv sa il poata promova in Parlament si sa fie aprobat pana la sfarsitul anului, termen agreat si cu FMI.

Bugetul pentru 2010 este una dintre conditionalitatile impuse de FMI si CE, acesta trebuind sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an. Deficitul bugetar prognozat pentru anul acesta este de 7,3% din PIB, urmand ca anul viitor sa coboare pana la 5,9% din PIB.