Scutite de impozit, depozitele la termen au redevenit atractive

Autor: Ciprian Botea 22.10.2009

Majoritatea clientilor care au economisit anul acesta s-au reorientat spre depozitele clasice la termen, dupa ce in anii trecuti vedetele fusesera conturile de economii, in conditiile in care dobanda nu mai este impozitata, iar dobanzile au fost atractive.

Cea mai rapida ascensiune a fost inregistrata de depozitele la termen, impulsionate de modificarile de ordin fiscal si de politica bancii centrale.

La sfarsitul lunii iunie, sumele atrase de banci in depozite la termen depaseau 64,5 miliarde de lei (15,3 mld. euro), fiind in crestere cu 55% fata de nivelul din perioada similara a anului trecut. Numai in 2009 depozitele la termen s-au majorat cu 40%. In schimb, banii stransi in conturi curente au continuat tendinta descendenta, ajungand la un declin anual de circa 19%. Conturile de economii sunt asimilate ca si functionalitate conturilor curente, permitand retrageri sau depuneri la orice moment, insa dobanzile oferite de banci sunt mai mari, apropiindu-se de cele la depozitele clasice.

"Sunt mai multi factori care concura la aceasta situatie si in primul rand explicatia este legata de evolutia fiscalitatii. Pana anul trecut conturile curente au fost impulsionate de faptul ca dobanzile nu erau impozitate. Din ianuarie anul acesta si dobanzile la termen sunt scutite de impozit, ceea ce a eliminat dezavantajul inregistrat in fata conturilor curente", explica Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Masura scutirii de impozit a dobanzilor obtinute din depozitele la termen incepand cu 1 ianuarie 2009 a fost luata de Guvern in noiembrie anul trecut in incercarea de a stimula economisirea pe termen mediu si lung a populatiei. Pana anul acesta, dobanzile obtinute din depozitele la termen erau impozitate cu 16%.

In acelasi timp, depozitele la termen au fost impulsionate de dobanzile mari oferite de banci in ultimele luni din 2008 si la inceputul acestui an.

In ciuda unui trend evident de reducere a dobanzilor la depozite consemnat in ultimele luni, economiile pe perioade mai lungi ale populatiei continua sa creasca fiind impulsionate de politica BNR.

"In al doilea rand, tendinta de crestere a depozitelor la termen este legata si de evolutia necesitatilor de lichiditate. Un regulament al BNR, intrat in vigoare in septembrie, penalizeaza conturile curente in favoarea depozitelor la termen, ceea ce din punct de vedere prudential face sens din perspectiva managementului lichiditatilor", a mai spus Dumitru.

De asemenea, trendul de reducere a bonificatiilor la depozite a fost insotit de un proces dezinflationist, dobanda reala ramanand in aceste conditii la un nivel confortabil de circa 4-5% pe an.

Populatia va continua sa economiseasca si in perioada urmatoare, ceea ce va contribui la atenuarea pozitiei de debitor net a acesteia fata de sistemul bancar, considera economistul-sef al Raiffeisen.