TURNEU/ Stradivarius Elder-Voicu la Santiago de Compostela

Autor: Parau Oltea Serban 21.10.2009

De ce la Santiago de Compostela, se va intreba multa lume ? Un prim raspuns ar fi acela ca de acolo a venit invitatia. In fond, se poate gasi si o ratiune simbolica, daca acest prim turneu Vioara Stradivarius in Europa va fi doar primul dintr-o serie si nu va ramâne o intâmplare singulara...



Considerat al treilea oras al crestinatatii dupa Roma si Ierusalim, Santiago de Compostela este un loc de pelerinaj bine cunoscut. In privinta vietii muzicale culte stabile exista filarmonica si o sala de concert permanente. La Auditorium de Galicia, constructie dedicata muzicii care functioneaza de 20 de ani aveau sa fie programate si cele doua recitaluri sustinute de Alexandru Tomescu impreuna cu Horia Mihail in ideea de a face auzita vioara Stradivarius Elder-Voicu pe cât mai multe meridiane. Proiectul a fost sustinut de ICR, Radio România si Asociatia Culturala Rumano-Gallego si poate fi asimilat cu ideea extinderii catre comunitatile românesti din diaspora a ideii turneului national Stradivarius, aceea de a aduce inapoi catre fiecare român ceva din sunetul celebrei viori incredintate lui Alexandru Tomescu pentru cinci ani de catre statul român. In mod cert, al treilea turneu Stradivarius se va tine in primavara anului 2010. Daca turneul de la Santiago de Compostela va avea insa vreo continuare, ramâne de vazut.
Programul ales de cei doi muzicieni a fost unul spectaculos, atât pe linia virtuozitatii si a dinamicii, cât si pe aceea a protentialului expresiv. Sase dansuri românesti de Bela Bartok, Suita italiana de Stravinski, sonatele pentru vioara si pian de Debussy, respectiv Ravel sunt toate lucrari semnificative ale repertoriului din prima parte a secolului XX si au fost intimpinate cu entuziasm de publicul local. Daca in prima seara au fost mai mult spectatori provenind din diaspora româna din Galicia, preluarea de catre cotidianele locale a stirii prezentei unui Stradivarius in micul oras din nordul Spaniei, dezvoltata in articole ce incepeau pe prima pagina a atras la al doilea recital spectatorii spanioli preocupati de muzica clasica, sala de la Auditorium de Galicia devenind neincapatoare.
De altfel, desi este un oras de doar 90.000 de locuitori, Santiago de Compostela are o cladire speciala dedicata muzicii clasice, cu doua sali de concert si o orchestra filarmonica locala, in care am descoperit si câtiva muzicieni români.
Din pacate, nu aceeasi este situatia la noi, unde Alexandru Tomescu si Horia Mihail, inpreuna cu colegul lor, violoncelistul Razvan Suma, au pornit incepând cu 20 octombrie, la Craiova, al treilea turneu national de toamna Music On LG. La noi exista orase de dimensiuni mai mari chiar, in care muzica clasica nu se aude aproape niciodata, membrii Romanian Piano Trio fiind cei care si-au asumat misiunea de a o duce in aceste locuri.
Calatoria lor muzicala din aceasta toamna are ca repere si orase cu o viata muzicala sustinuta, inclusiv Bucuresti (18 noiembrie cu Orchestra de Camera Radio si 12 decembrie, recital la Sala Radio), dar si localitati precum Brad (25 octombrie) sau Onesti (27 noiembrie), unde prezenta lor este asteptata ca evenimentul cultural al anului. In total, vor fi 22 de aparitii in 18 orase, intre care 18 recitaluri camerale cu muzica de Haydn si Mendelssohn si patru concerte cu orchestra, primul dintre acestea urmând sa aiba loc sâmbata, 24 octombrie, alaturi de Filarmonica din Timisoara si dirijorul Radu Popa.
OLTEA SERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog si critic muzical, actualmente redactorul-sef al postului public Radio Romania Cultural, dupa ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semneaza in continuare rubrici saptamanale in Ziarul de Duminica si Adevarul literar. Activitatea ei publicistic" cuprinde peste 2.000 de articole aparute in presa scris", majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni si programe de radio si numeroase emisiuni si aparitii TV. Este semnatara traducerii si a articolelor privind compozitorii romani pentru Larousse - Dictionar de mari muzicieni si responsabil" cu sectiunea muzical" a Dictionarului enciclopedic. Este membr" a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. A fost distins" cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului National al Audiovizualului in 2002 si Premiul pentru Publicistic" al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in 2006.