Investitorii au luat pauza in asteptarea corectiilor pe Bursa

Autor: Rares Jitianu 21.10.2009

Bursa de la Bucuresti a intrat ieri pe un trend descendent, principalii indici din piata inregistrand scaderi, in conditiile in care principalele Burse din Europa au consemnat scaderi importante.

BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, exceptand SIF-urile, a inchis sedinta de tranzactionare de ieri in scadere cu 0,6%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 1,2%. Cele cinci societati de investitii financiare au urmat la randul lor trendul descendent inregistrat de piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, corectandu-se cu 1,1%.

In sectorul energetic, indicele BET-NG s-a depreciat cu 0,6% ieri, in conditiile in care cele mai importante companii din componenta sa au consemnat scaderi ieri. Astfel, actiunile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 1,8%, titlurile Transgaz Medias (TGN) s-au corectat cu 1%, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urmat un trend ascendent, acestea apreciindu-se cu 0,6%.

"Ordinele de tranzactionare sunt mai putine pentru ca multa lume se asteapta la o retragere a pietei. Cand am spus saptamana trecuta ca piata da semne de maturitate cu ocazia demiterii guvernului am omis sa spun ca daca incertitudinea va continua piata va resimti in cele din urma criza politica", spune Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest.

El este de parere ca investitorii mari au adoptat in momentul de fata o pozitie de asteptare pentru a vedea cum va evolua piata.

"Pe fondul asteptarii acestor investitori Bursa nu mai are putere sa creasca singura. In orice caz, daca piata ar continua sa scada probabil ca investitorii vor intra in cele din urma in piata", spune Serdean.

Conform acestuia, investitorii romani au devenit mai sofisticati, fiind mult mai atenti cu banii pe care ii detin. Astfel, acestia urmaresc stirile din Europa, Japonia sau America si sunt interesati sa cunoasca cat mai multe posibilitati de investire, luand in considerare si instrumentele derivate.

Bursa de Valori a inregistrat ieri una dintre cele mai slabe sedinte din ultimele luni din punctul de vedere al lichiditatii, in conditiile in care tranzactiile cu actiuni de la Bursa s-au ridicat la numai 11,6 mil. lei (2,7 mil. euro). In acelasi timp, piata RASDAQ a consemnat un rulaj de 1,3 mil. lei (0,3 mil. euro). Investitorii si-au indreptat atentia in sedinta de ieri si catre instrumentele financiare cu venit fix, tranzactiile cu titluri de stat atragand ieri circa 38 mil. lei (8,9 mil. euro).

"In continuare se pastreaza corelatiile cu bursele externe, dar ne corelam mai mult pe scadere decat pe crestere. Pe o apreciere importanta consemnata de bursele internationale piata de la Bucuresti abia sta in apropiere de 0%, pe rulaje mici. In conditii normale, Bursa de Valori ar fi crescut cu 3-4% pe o apreciere cu 1-2% a pietei americane", spune Serdean.

Pe plan international, principalele piete financiare au consemnat corectii in sedinta de ieri. Astfel, inainte de inchiderea zilei de tranzactionare, indicele francez CAC-40 scadea cu 0,7%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie se corecta cu 0,8%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a deschis sedinta de ieri in scadere cu circa 0,1%.

De urmarit astazi