Dobanzile pe interbancara coboara sub 8%

Autor: Liviu Chiru 22.10.2009

Dobanzile la care bancile isi imprumuta lei intre ele au coborat ieri sub nivelul de 8% pe an, la care este setata dobanda-cheie a BNR, dupa ce stationasera peste nivelul de 10% pe an de la sfarsitul lui septembrie si pana la inceputul acestei saptamani.

Dealerii spun ca aceasta scadere este un semnal ca bancile si-au acoperit deja cerintele de constituire de rezerve minime si au acum lichiditati excedentare, in conditiile in care actuala perioada de constituire a rezervelor se incheie la sfarsitul acestei saptamani.

Relaxarea vine insa dupa o luna tensionata, in care BNR a lasat in mai multe randuri bancile fara lei, ceea ce a impins dobanzile pana la varfuri de 14% pe an.

"Bancile au luat foarte multi bani in cadrul licitatiilor de pe parcursul lunii, tocmai din motive de prudenta. Astfel, lucrurile s-au aranjat", comenteaza un dealer. Pe parcursul lunii, BNR a oferit in mai multe randuri credite de refinantare bancilor, injectand pe 7 octombrie o suma record de 15 miliarde de lei. Creditele au fost insa acordate pe perioade foarte scurte, de numai 2 zile, BNR incercand astfel sa evite incurajarea unor pariuri speculative impotriva leului. Ultimele credite de refinantare acordate de BNR bancilor comerciale au ajuns la scadenta pe 14 octombrie.

Totodata, Ministerul Finantelor a rascumparat luna aceasta titluri de stat in valoare de 6,95 miliarde de lei, din care 5,95 miliarde de lei au ajuns la scadenta pe 14 octombrie. In paralel, statul a absorbit de pe piata doar 1,93 de miliarde de lei, prin vanzarea de titluri.

In ciuda scaderii dobanzilor pe piata monetara, leul nu a avut de suferit in fata euro.

Cotatiile au ramas in apropierea pragului de 4,29 lei pentru un euro, la fel ca in zilele trecute, in conditiile in care jucatorii sunt convinsi ca BNR nu va tolera ca euro sa treaca de 4,3 lei, cel putin pana dupa alegerile prezidentiale.

Banca centrala a avut luna aceasta o misiune dificila, fiind nevoita sa intervina pe piata pentru mentinerea cotatiilor, contracarand astfel efectele crizei de pe scena politica.