Productia ArcelorMittal Galati a urcat la 60% de la 40% la inceputul anului

Autor: Vlad Anastasiu 21.10.2009

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati lucreaza in prezent la 60% din capacitate, in crestere fata de inceputul anului, pe fondul majorarii cererii de rulouri laminate. Tabla groasa, cel de-al doilea produs din portofoliul combinatului, ramane in schimb cel mai afectat segment de activitate, piata de profil inregistrand de la inceputul anului o scadere de peste 50%.

"Criza nu s-a incheiat, dar situatia se imbunatateste. Cererea pe segmentul de rulouri laminate a inceput sa creasca fata de inceputul anului, in schimb segmentul de tabla groasa a fost extrem de afectat, iar piata este foarte jos acum, la sub 50%", a declarat Thierry Le Gall, directorul general executiv al ArcelorMittal Galati.

De altfel, Le Gall a precizat ca pe segmentul de tabla groasa aproximativ 8-10% din angajatii combinatului urmeaza sa intre in somaj tehnic in trimestrul urmator pentru o perioada de zece zile.

"Trebuie sa ne adaptam forta de munca la cererea pietei, iar aceasta presupune trimiterea in somaj tehnic angajatilor implicati in productia de tabla groasa. Cel mult 20% din angajati urmeaza sa fie afectati de aceasta decizie, iar perioada de somaj tehnic va fi de zece zile. Sper ca de la inceputul anului sa lucram cu tot efectivul", a explicat Le Gall.

In ceea ce priveste preturile la otel, Le Gall a apreciat o crestere medie de 20% fata de minimele atinse la sfarsitul anului trecut. De asemenea, el a mentionat ca spre finalul anului se asteapta la o revenire usoara a segmentului de tabla groasa.

"Fata de minime, preturile au crescut cu aproape 20%, iar in conditiile in care scaderea preturilor a cauzat o scadere a cifrei de afaceri pentru primele sase luni cu peste 70% fata de aceeasi perioada a 2008, acest lucru ma face increzator in perspectivele de viitor ale pietei. Pe segmentul de tabla groasa ma astept la o usoara revenire spre finalul anului, pe aceasta piata existand o intarziere fata de segmentul de rulouri laminate de 6-9 luni, segment care a inceput deja sa creasca", a adaugat Le Gall. El a mai precizat ca volumul productiei din perioada 2007-2008 va fi atins din nou cel mai probabil abia in 2012.

La capitolul investitii Le Gall a precizat ca odata cu revenirea pietei, ArcelorMittal Galati va trebui sa ia in considerare constructia unei noi baterii de cocsificare, in prezent actuala baterie fiind inchisa. O astfel de investitie s-ar ridica la aproximativ 200 de milioane de euro.

"Am inchis cocseria pentru ca am gasit solutii la preturi si calitate mai buna. In functie de evolutia pietei insa luam in calcul constructia unei noi unitati. Costul unei astfel de investitii variaza intre 150 si 200 de milioane de euro, in functie de volumul la care este proiectata unitatea", a explicat directorul executiv.

De asemenea, reprezentantii ArcelorMittal Galati au declarat ca se afla in tratative cu operatorul portuar Convex din Constanta pentru incheierea unui contract pe termen lung pentru importurile de minereu de fier, dupa ce compania a renuntat la serviciile portului romanesc in favoarea portului bulgaresc Bourgas.