Un producator de mobilier ia utilaje cu fonduri europene

Autor: Adriana Rosoga 22.10.2009

Firma Szel-Mob din Cristuru Secuiesc, judetul Harghita care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de peste 180.000 de euro din vanzarea de mobilier se afla in faza de implementare a unui proiect prin care va achizitiona opt utilaje necesare pentru productia de mobila pentru care firma va primi fonduri europene nerambursabile de 187.000 de euro.

"Proiectul l-am realizat pentru a creste calitatea mobilei pe care o producem si productivitatea cu 15-20%. Sunt utilaje de care aveam nevoie", spune Grbor Szel, directorul Szel-Mob.

Proiectul "Dotarea fabricii de mobila cu utilaje si echipamente tehnologice la SC Szel-Mob SRL" are o valoare totala de 435.000 de euro. Finalizarea proiectului este prevazuta pentru luna noiembrie. "Dintre cele opt utilaje pe care le vom achizitiona, cea mai scumpa este o masina cu comanda numerica si costa in jur de 150.000 de euro. O parte din utilaje deja au venit, le-am cumparat din Romania de la reprezentantele unor companii din Italia."

Proiectul a fost depus anul trecut in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Investitii productive si pregatirea pentru competitia de piata a intreprinderilor, in special IMM, "Sprijin financiar de pana la 920.000 lei pentru investitii pentru IMM."

Firma pe care a infiintat-o in 2004 detine o hala de productie cu o suprafata de 5.000 de metri patrati si un depozit de 6.000 de metri patrati. Szel-Mob produce peste 300 de modele de mobilier, in special din stejar si brad, iar 90% din productie merg catre export. "Doar 10% din productie se livreaza in tara, restul merge catre tari precum Franta, Olanda, Belgia, Germania sau Italia. Lucram atat modelele noastre, cat si pe comanda", mai spune Szel.

In ciuda crizei, compania a crescut cifra de afaceri in acest an. "Pentru noi a fost un an bun in care am reusit sa crestem cifra de afaceri cu 15-20% fata de 2008 datorita comenzilor pe care le aveam inca de anul trecut, dar si clientilor nou- castigati."

Cele mai ieftine produse ale companiei sunt noptierele si masutele de cafea. "De exemplu, o masa din brad porneste de la 87-90 de euro plus TVA, in timp ce una din stejar pleaca de la 220 de euro plus TVA. Un pat din stejar costa 160 de euro fara TVA", precizeaza Grbor Szel.

Szel-Mob are 90 de angajati si intentioneaza sa creeze alte 10-15 locuri de munca. "Am inceput angajarile. O sa avem nevoie de o perioada de timp pana se obisnuiesc cu utilajele noi si pana invata sa le utilizeze."

Cine ia banii:

Compania: Szel-Mob din Cristuru Secuiesc, judetul Harghita

Obiect de activitate: productie mobilier

Proiectul: "Dotarea fabricii de mobila cu utilaje si echipamente tehnologice la SC Szel-Mob SRL"

Valoarea totala a proiectului: 435.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 187.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 180.000 de euro