Mucibabici, Deloitte: De patru ani nu am platit impozitul la o casa in Predeal. Fiscul nu m-a cautat

Autor: Mihaela Claudia Medrega 21.10.2009

Deloitte Romania recomanda autoritatilor fiscale sa urmeze modelul american pentru a imbunatati colectarea taxelor la buget, mergand pe analiza veniturilor contribuabililor si in raport cu bunurile pe care acestia le au in posesie.

"Nu poti sa ai un venit de 500 lei, dar si casa si masina. Cred ca statul ar trebui sa se uite la lucrurile acestea pentru imbunatatirea colectarii impozitului pe venit", spune George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania. El a dat ca exemplu SUA, care are cel mai bun sistem de colectare a taxelor si a recomandat Fiscului din Romania extinderea controalelor si la persoanele care dispun de bunuri si nu pot sa le justifice prin veniturile lunare obtinute.

"In SUA, cetateanul isi calculeaza singur impozitele pe care le are de platit, dar nu isi permite sa declare altceva decat are pentru ca penalitatile sunt foarte mari", a spus Mucibabici, mentionand ca in sistemul american contribuabilul primeste date detaliate despre modul in care sunt utilizati banii platiti de el ca taxe.

"Acolo stie exact ce salariu are functionarul care te amendeaza daca nu iti respecti obligatiile, cati bani se duc pe repararea unei strazi sau cati bani se duc pe benzina in sistemul public. Esti legat de comunitatea in care traiesti". Mucibabici a adaugat ca in Romania este nevoie de o eficienta mai mare in colectarea taxelor, existand posibilitatea de a mai aduna inca un buget.

"I-am spus domnului ministru de finante Pogea, intr-o intalnire, ca sunt "un criminal". Am o casa in Predeal, pentru care nu am platit impozitele timp de patru ani, dar nu am primit niciun fel de instiintare din partea autoritatilor fiscale acasa."

Alexandru Reff, expertul in fiscalitate in cadrul Deloitte, a precizat ca legislatia din Romania face dificila aplicarea unei abordari cum este cea americana, prin care statul sa urmareasca bunurile contribuabililor in raport cu veniturile.

"Ar trebui, probabil, sa ajungem sa schimbam Constitutia, deoarece in cazul bunurilor in posesia cetatenilor, prezumtia initiala este ca au fost dobandite licit."

Reducerea frecventei modificarilor legislative si introducerea unor proceduri clare pentru administrarea fiscala ar reprezenta cele mai importante masuri pentru managerii romani, daca ar ocupa o functie de conducere in Ministerul Finantelor.

Totodata, cele mai multe companii considera ca o crestere a costurilor cu contributiile de asigurari sociale in contextul actualelor constrangeri bugetare ar avea cel mai mare impact negativ asupra organizatiilor lor, conform unui studiu al Deloitte Romania.

Astfel, cresterea costurilor cu CAS reprezinta cea mai mare influenta negativa pentru 36% dintre directorii financiari sau coordonatorii departamentelor de taxe din cadrul celor 130 de companii care au participat la sondaj. Un sfert dintre respondenti considera ca impactul negativ cel mai mare l-ar avea cresterea TVA, iar 22% apreciaza ca efectul cel mai puternic l-ar avea o eventuala majorare a cotei unice a impozitului pe profit. Eliminarea cotei unice pentru impozitul pe venit si reintroducerea impozitarii progresive ar avea cel mai mare impact negativ doar pentru 17% dintre respondenti.

Rodica Segarceanu, Tax Partner Deloitte, considera ca orice crestere a cotelor va avea un impact negativ asupra firmelor.

Pentru o colectare mai buna a veniturilor la bugetul de stat expertii Deloitte propun imbunatatirea controalelor fiscale, "Nu sunt proceduri clare de controale fiscale. Inspectorii fiscali se concentreaza pe forma documentelor, nu pe substanta tranzactiilor. Nu au o analiza pe baza de sondaje, de testari", a explicat Segarceanu.

Ce spun managerii despre fiscalitate