Expert Deloitte: Pariez ca TVA va fi majorata la 22% anul viitor

Autor: Claudia Medrega 21.10.2009

Guvernul va opta pentru majorarea TVA de la 19% la 22%, cel mai probabil, pentru a aduce rapid mai multi bani la buget, chiar daca optima ar fi mentinerea cotelor actuale ale impozitelor, afirma expertii Deloitte Romania, una dintre cele mai mari firme de consultanta fiscala de pe piata.

"Eu am pariat acum cateva luni ca TVA se va majora la 22%. Sigur, optim ar fi sa nu creasca, insa din punctul de vedere al bugetului si competitivitatii internationale majorarea TVA este raul cel mai mic, deoarece nu implica si cresterea costurilor de productie", considera Pieter Wessel, Tax Partner in cadrul Deloitte.

Si George Mucibabici, presedintele companiei, crede ca TVA se va majora pentru ca este o solutie rapida. "De cota unica nu se mai atinge nimeni. Este o reduta castigata politic la nivel national. Cresterea TVA este insa o solutie rapida, te acopera o perioada de probleme, dar are si efecte perverse." El a explicat ca expertii FMI pledeaza pentru solutii sustenabile cu efect pe termen lung, dar din cauza dificultatilor intampinate in implementarea acestora se opteaza pentru o solutie rapida, cum este majorarea TVA.

Presedintele Traian Basescu a admis recent, intr-o discutie cu usile inchise cu investitorii straini, ca TVA ar putea fi majorata din 2010.