Sefa retailului Volksbank in anii de boom paraseste banca

Autor: Liviu Chiru 21.10.2009

Roxana Bolocan, care a condus operatiunile de retail ale Volksbank intr-o perioada in care banca a crescut agresiv, urcand de la mijlocul clasamentului pana pe locul al treilea dupa active, isi cauta un nou loc de munca.

In prezent Bolocan se afla in concediu de ingrijire a copilului, dupa ce pozitia sa de responsabil cu retailul fusese ridicata recent la rangul de vicepresedinte. Concediul se va intinde pana in aprilie 2010, iar in aceasta perioada contractul de munca este de drept suspendat. Contactata de ZF in legatura cu informatiile din piata privind o posibila despartire de banca, Bolocan a replicat: "Probabil aceasta va fi decizia." Ea a facut parte din echipa initiala, cu care austriecii de la Volksbank si-au lansat operatiunile pe piata locala, in anul 2000.

Oficialii bancii nu au comentat aceste informatii. Operatiunile de retail ale Volksbank sunt gestionate in prezent de Cristian Radu, director adjunct de retail.

Retailul - si in special creditele cu garantii imobiliare - au fost motorul cresterii spectaculoase a Volksbank din ultimii ani. Nu mai departe de sfarsitul anului 2006, austriecii erau pe locul 14 in sistem, cu active de 1,3 miliarde de euro, pentru ca in decembrie 2007 sa urce pe locul opt, iar 2008 a fost incheiat pe locul trei. In iunie 2009, banca avea active de 5,3 miliarde de euro, care ii asigurau o cota de piata de 6,8% si locul al treilea in sistem.

Expansiunea foarte rapida a atras constant comentarii privind sustenabilitatea cresterii si calitatea portofoliului de credite. BNR a derulat in vara o ampla inspectie de audit in Volksbank. De altfel, provizioanele facute pentru a acoperi deteriorarea creditelor au impins banca pe pierdere anul acesta, cu un minus de 36 mil. euro la 30 iunie, conform contabilitatii romanesti, aceasta fiind una dintre cele mai mari pierderi individuale din sistemul bancar.