LICITATII DE TOP: Muzeu – cauta proprietar

Autor: Daniel Nicolescu 22.10.2009

Cu aproximativ un an in urma, Casa Artmark patrundea rasunator pe piata romaneasca de arta, printr-o licitatie care se ridica, prin cantitatea si calitatea pieselor expuse spre achizitie, dar si prin suma totala inregistrata prin vanzari, in fruntea institutiilor de profil de noi.



Ravnind sa-si conserve aceasta pozitie de lider, Casa a dezvoltat un program coerent si ambitios, si-a asociat specialisti de prestigiu, a organizat numeroase expozitii (ale caror amploare, staif si ingeniozitate in alegerea temelor nu au trecut neobservate), a devenit membru CINOA (Asociatia Internationala a Comerciantilor de Arta), a inceput sa finanteze doua galerii de arta (ArtSociety si Point Contemporary) si a impus in atentia publicului o promisiune de consecventa si credibilitate, prin desfasurarea a 4 licitatii-eveniment pe an (care pun in vanzare opere de arta romaneasca si europeana, plastica-pictura, grafica, sculptura - si decorativa: argintarie, portelanuri si sticlarie de epoca ori de autor -, clasica, moderna si contemporana. Nu in ultimul rand, s-ar cuveni precizat faptul ca Artmark a inregistrat, intr-un an de functionare, patru recorduri absolute pentru piata romaneasca de arta - e vorba despre lucrari apartinand unora dintre cei mai importanti pictori romani: Camil Ressu ("Aise", 160.000 de euro), Marcel Iancu ("Port", 130.000 de euro), N. Tonitza ("Fata in roz", 120.000 de euro) si Ion Tuculescu ("Paunii privirilor", 80.000 de euro).
Pe 15 octombrie a.c., s-a straduit din nou sa-si confirme pozitia de top, cu prilejul "Licitatiei de toamna", un eveniment desfasurat in spatiul generos al Hotelului JW Marriott si impartit in 5 sectiuni: Arta de Patrimoniu, Scoala de la Baia Bare, Fotografie, Arta Tanara, Arta Europeana. O suita eclectica de lucrari, care a si indrituit titlul (inspirat) conferit manifestarii: "Muzeu - cauta proprietar". In expozitia preliminara, care a ocazionat vizitarea loturilor, au fost puse pe simezele locatiei amintite peste 100 de lucrari, ale caror vedete s-au dorit a fi Armand Guillaumin ("Paysage au Midi"), Stefan Luchian ("Car cu boi"), Ion Tuculescu ("Ocean brun"), Ghe. Petrascu ("Case la Vitre"), N. Darascu ("Barci la Chioggia"), Camil Ressu ("Culegatorii de cartofi"), Arthur Segal ("Doua ghivece cu maci si zambile") si Edmond Aman-Jean ("Peisaj"), cu preturi estimate intre 100.000 (Guillaumin) si 8.000 de euro (Aman-Jean). (In imaginile anexate, puteti vedea, in ordine, lucrarile mentionate.)
Tot ce a tinut de organizatori s-a incadrat in aria unor exigente cu adevarat europene, incepand cu admirabilul catalog (un album in sine si, cu siguranta, un reper inconturnabil in privinta pietei de arta romanesti actuale si viitoare), continuand cu stilul stenic-aristocrat al manierei de implicare a presedintelui ArtMark, Radu Boroianu, si incheind cu prestatia prezentatorilor (exacta, sec profesionista, dar lipsita de creativitate si spontaneitate).

Din pacate, criza s-a achitat la fel de bine de indatoriri. La o privire grabita, s-a putut observa ca arta tanara (o miza de pondere a Casei Artmark) a starnit un interes palid din partea colectionarilor (lucrarile adjudecate au atins o valoare de vanzare medie de circa 400 de euro, iar majoritatea nu au cazut sub ciocan) si a devenit clar ca preturile de achizitie la arta de patrimoniu (mai ales la capitolul Contemporani) si la sectiunea Arta Europeana au fost mai mult decat modeste, in conditiile in care preturile de pornire fusesera serios sub cota de estimare. Ca sa nu intram in detalii fastidioase si ca sa nu accentuam tonurile deja sumbre ale toamnei crizei noastre, ne vom limita sa semnalam soarta lucrarilor-vedeta: Tonitza (estimat 60.000 de euro, adjudecat 28.000), Arthur Segal (estimat 40-60.000 de euro, adjudecat 32.5000), Tuculescu (estimat 90.000 de euro, neadjudecat), Guillaumin (estimat 80-100.000 euro, adjudecat 60.000) Camil Ressu (estimat 10-15.000 euro, adjudecat 8.500), Petrascu (estimat 25-35.000, adjudecat 18.000), Darascu (estimat 20-30.000, adjudecat 15.000), Stefan Luchian, estimat 30-40.000 de euro, adjudecat 24.000). Un bilant care, in cel mai bun caz (pentru ca, totusi, s-au facut cateva achizitii cu preturi importante), lasa loc pentru speranta unei viitoare licitatii mai fericite.