Companiile au avut probleme mai mici cu lichiditatile in septembrie

Autor: Ciprian Valentin Botea 23.10.2009

Firmele au avut mai multi bani in cont in septembrie, astfel ca numarul cazurilor in care bancile nu au reusit sa onoreze cecurile sau biletele la ordin emise de acestea a scazut fata de luna anterioara.



Analistii avertizeaza insa ca inca nu se poate vorbi de o tendinta si se asteapta chiar ca situatia sa se inrautateasca din nou in lunile urmatoare.

Sumele refuzate la plata cu instrumente de debit (bilete la ordin, cecuri si cambii) au scazut in mod neasteptat in septembrie cu peste 150 de milioane de lei (circa 36 mil. euro) fata de nivelul record de peste 900 de milioane de lei consemnat in luna anterioara, arata datele BNR.

Valoarea instrumentelor de debit refuzate la plata a coborat la 779,4 milioane de lei, in conditiile in care refuzurile de bilete la ordin au scazut cu mai mult de 320 de milioane de lei.

Anterior, specialistii in recuperarea creantelor estimau ca numarul refuzurilor la plata ar putea depasi un miliard de lei in septembrie ca urmare a inrautatirii situatiei economice.

Analistii spun insa ca aceasta scadere este temporara in conditiile in care economia nu-si va reveni din recesiune decat cel mai devreme in a doua jumatate a anului viitor.

"Este o situatie absolut intamplatoare. In mod normal, valoarea sumelor refuzate la plata va reveni pe crestere, pentru ca vorbim de un blocaj financiar care nu poate fi suplinit nici de banci", a declarat Dragos Cabat, membru al Consiliului Director al Asociatiei Analistilor Financiari (CFA Romania).

In acelasi timp, numarul instrumentelor refuzate la plata a crescut usor pana la 38.825 de cazuri, contribuind la scaderea valorii medii a unei tranzactii de la peste 24.000 de lei in august la circa 20.000 de lei in septembrie. Scaderea valorii medii a tranzactiilor refuzate ar putea indica probleme mai mari cu lichiditatile pentru firmele de dimensiuni mici si medii.

In schimb, blocajul din economie este evident la nivelul tranzactiilor cu cecuri, unde valoarea refuzurilor s-a triplat pe parcursul lunii septembrie in ciuda unei scaderi cu 13% a numarului instrumentelor refuzate.

Dragos Cabat spune ca cel mai probabil refuzurile la plata cu instrumente de debit vor reveni in perioada urmatoare la nivelul record consemnat in luna august, in conditiile in care economia nu da semne de revenire din recesiune, iar companiile se confrunta cu o scadere drastica a vanzarilor.

Peste 90% din intreprinderile mici si mijlocii din Romania au avut vanzari mai mici anul acesta comparativ cu 2008, unele diminuandu-si afacerile cu pana la 50%, potrivit unui studiu al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Peste 95% din titularii de conturi care au generat incidente la plata cu instrumente de debit sunt persoane juridice, arata datele BNR.

In primele trei trimestre din 2009 valoarea totala a tranzactiilor cu cecuri, cambii si bilete la ordin a fost de 49,9 miliarde de lei, in scadere cu circa 12% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor TransFond, operatorul sistemului electronic national. In acelasi timp, numarul tranzactiilor a scazut cu aproape un sfert.

Grosul tranzactiilor se inregistreaza insa cu ordine de plata, unde platile efectuate au coborat cu 10% in primele noua luni din 2009, pana la 129 de miliarde de lei.