Care va fi impactul Windows 7 pe piata romaneasca

Autor: Sorin Pâslaru 23.10.2009

Microsoft a lansat la New York sistemul de operare Windows 7, un pariu urias al celui mai mare producator de software din lume ca va schimba sentimentul de nemultumire al consumatorilor adus de Vista, sistemul de operare lansat acum trei ani.



"Windows 7 este un sistem de operare mai simplu, mai rapid, mai fiabil si mai sigur, care utilizeaza eficient resursele hardware curente si se conecteaza usor la dispozitivele folosite de utilizatori. Desi previziunile privind piata de calculatoare nu sunt foarte optimiste, noi ne asteptam sa majoram cota de piata a Windows-ului original pe calculatoare cu 30-40%", a afirmat Tudor Galos, Windows Business Group Lead din cadrul Microsoft Romania.

Filozofia noului sistem de operare este usurinta in utilizare prin facilitati intuitive de lucru, afirma reprezentantii companiei.

Microsoft spune ca a folosit din sistemul Vista noutatile de design, dar, dupa ce a consultat utilizatorul asupra nemultumirilor la adresa acestuia, propune acum un sistem mai usor de manevrat, ceea ce pentru consumatorul obisnuit se traduce prin click-uri mai putine sau timp mai redus de deschidere si inchidere a computerului.

Studiind folosirea cea mai frecventa a computerului, Microsoft a cautat sa imbunatateasca lucrul cu ferestrele multiple deschise. Monitoarele vandute pe piata fiind tot mai late, utilizatorii lucreaza cu mai multe ferestre deschise dispuse vertical una langa alta, dintre care unele pot fi site-urile de stiri sau mailul. Astfel, acum este posibila pre-setarea ferestrelor prin "izbirea" lor de margini sau de partea de sus.

De asemenea, trecerea rapida de la o activitate la alta va fi usurata prin gruparea documentelor similare in asa-numitele "librarii". "Tipurile de documente similare, cum ar fi rapoarte financiare, liste de clienti, pot fi grupate in librarii - facand gasirea lor mai usoara chiar si cand sunt stocate in mai multe directoare sau pe calculatoare, servere diferite", explica Galos.

El afirma ca principalele avantaje ale noului sistem de operare sunt simplitatea, productivitatea, securitatea, costurile de operare mai reduse si, nu in ultimul rand, noile facilitati de gaming integrate.

Spre deosebire de Vista, Microsoft a dat spre testare utilizatorilor o versiune a Windows 7 cu mult inainte de lansarea oficiala, adica de la inceputul anului.

"Estimarea noastra este ca avem peste 100.000 de descarcari ale editiei Release Candidate din Romania de pe serverele noastre", a mai spus Galos. In Romania, compania a incheiat parteneriate pentru promovarea calculatoarelor cu Windows preinstalat cu Metro, Real, Carrefour, Cora, Domo, Flanco, precum si cu Romtelecom.

Va fi Windows 7 un impuls pentru relansarea vanzarilor de calcultoare, afectate de criza economica?

"Piata locala de calculatoare a cazut in anul fiscal 2009 (iunie 2008-iunie 2009) cu circa 54%. A fost un an interesant. Un an in care nu am lasat garda jos. Prin promotii, proiecte speciale si optimizarea modului de abordare a canalului de parteneri am avut o scadere sub scaderea pietei. In anul fiscal 2009, businessul Windows a scazut in Romania cu 28%", a explicat Galos.

Windows 7 va fi lansat oficial pe piata locala pe 5 noiembrie 2009 in Bucuresti, iar in Cluj, Iasi si Timisoare printr-o serie de evenimente ulterioare in aceeasi luna.

Microsoft Romania a avut o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro in 2008, cu 20% mai mult decat in 2007, si un profit net de 5,2 milioane de euro, aproape la fel ca in 2007, conform mfinante.ro. Compania avea la sfarsitul anului trecut 200 de angajati, fata de 137 in anul anterior. In Romania s-au vandut in 2008 circa un milion de computere, iar pentru anul acesta sunt estimari ca piata va incheia anul la jumatate.

Laborator Microsoft la Craiova

Oficialii Microsoft intentioneaza sa deschida un laborator de soft la Craiova, in incubatorul de afaceri al Parcului Industrial sau in Parcul IT dezvoltat de Universitatea Craiova. O delegatie a companiei s-a aflat recent la Craiova pentru a analiza unde va fi deschis laboratorul.

Gospodariile detin circa 3,5 milioane de computere pe piata locala, conform Euromonitor.

Nu se cunosc date despre cate din acestea sunt echipate cu Windows XP, Vista sau alte sisteme de operare.

Luand in considerare impartirea dupa sisteme de operare ale vizitatorilor unora dintre cele mai vizualizate site-uri din Romania, cum este cazul e-jobs, cancan sau sport.ro, circa 80% din utilizatori detin Windows XP (lansat acum opt ani), circa 14-18% detin Windows Vista, iar Macintosh circa 1%, conform trafic.ro. Unix sau sistemele de operare mai vechi ale Microsoft detin sub 1%.

Aproximativ 90% din computerele din intreaga lume sunt echipate cu Windows. Pe plan global, compania a avut afaceri de 58 miliarde $ in ultimul an fiscal si un profit net de 14 miliarde $. Jumatate din vanzari se datoreaza sistemului de operare Windows.

Versiunile Windows 7 disponibile pe piata romaneasca

Windows 7 vine in Romania pe trei canale: preinstalat pe computere noi, pachete individuale ("la cutie") si prin licentiere la contractele cu firme (W7 Professional si W7 Entreprise)

Windows 7 preinstalat pe computere va fi in versiunile Windows 7 Starter (pe netbook-uri), Home Premium, Professional si Ultimate.

Preturile pentru Windows 7 in pachete retail, adica "la cutie":

Versiunea upgrade, mai ieftina, este disponibila pentru clientii care folosesc legal Windows Vista sau Windows XP, precizeaza compania.

Exemple de imbunatatiri pe care le aduce platforma

Facilitati "vizibile" de utilizare la Windows 7

snap - o fereastra deschisa poate fi lipita de marginea ecranului prin agatarea ferestrei de bara superioara si "izbirea" de marginea ecranului, iar dimensiunea ferestrei se ajusteaza automat incat sa umple jumatate de ecran; ecranul se imparte astfel rapid in doua, util pentru traduceri sau redactari de documente pe baza consultarii altora

shake - in situatia frecventa a deschiderii mai multor ferestre, "scuturarea" unei ferestre prin "agatarea" sa de bara superioara duce la micsorarea tuturor ferestrelor; invers, acestea se refac la o noua "scuturare"

bara de instrumente de jos devine "vioara" intai a utilizarii computerului: icon-urile sunt mai mari, pot fi previzualizate doar trecand cu mouse-ul deasupra lor, iar la click-dreapta vor aparea ultimele documente vizitate din categoria respectiva (spre exemplu, la un fisier excel, ultimele documente vizitate) posibilitatea de a da comenzi computerului cu degetele pe ecran, in cazul monitoarelor touch-screen

sticky notes - posibilitatea de a deschide pe desktop o fereastra asemanatoare unei hartii de notite, care ramane in acea pozitie chiar daca PC-ul este inchis si redeschis