Bursa este in usoara scadere, dar rezista la niveluri suport

Autor: Vlad Anastasiu 22.10.2009

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere, indicele compozit al pietei BET-C pierzand 0,15%, cele mai afectate fiind societatile financiare, care au coborat cu peste 1% fata de referinta. Indicele BET al celor mai lichide zece companii a urcat cu doar 0,02%, cea mai mare apreciere fiind insa inregistrata de companiile energetice, indicele de profil urcand cu 0,5%.

Brokerii apreciaza ca piata evolueaza intr-o usoara corectie, testand nivelurile suport de 4.500 de puncte pe BET si 20.000 de puncte pe BET-FI, iar in conditiile in care piata coboara sub aceste niveluri, nu exclud o accentuare a corectiilor.

"Piata evolueaza intr-o usoara scadere si testeaza nivelurile suport atinse in ultima perioada. Daca continua asa si mai pierde 2-3 procente, este posibil ca scaderile sa se accentueze in perioada urmatoare, cu atat mai mult cu cat si pietele internationale revin pe minus. Deocamdata investitorii stau in expectativa, in special investitorii mari care asteapta o detensionare a scenei politice", a explicat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare corectie au inregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 2,1% fata de referinta, urmate de scaderea SIF Oltenia (SIF5), de 1,7% si SIF Moldova (SIF2), de aproape 1% fata de referinta. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inchis in stationare, la pretul de 0,73 lei/titlu.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au continuat corectia si in sedinta de ieri, pierzand 0,6% fata de referinta, coborand la pretul de 1,79 lei/actiune.

"Evolutia in linie din aceasta saptamana a pietei locale a fost sustinuta in principal de pietele externe, care au evoluat pe plus, si astfel nu am vazut o reactie puternica la convulsiile scenei politice locale. In ultimele sedinte si pietele externe au revenit pe scadere, ceea ce amplifica riscul unei corectii si pe Bursa de la Bucuresti", a adaugat Moldovan.

In sectorul energetic, companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au inchis in urcare sedinta de ieri, cu aprecieri de 1,7% si respectiv 0,4%, in timp ce societatile de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au pierdut 0,4% si respectiv 0,8% fata de referinta.

Titlurile Azomures Tg. Mures (AZO) si Alro Slatina (ALR) au inregistrat unele dintre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri, de 2% si respectiv 2,4%.

"Deocamdata nu mai exista optimism in piata si chiar daca pe termen scurt ma astept la corectii in piata, nu cred ca tendinta negativa se va pastra pana la sfarsitul anului. Vom vedea aprecieri si pe perioada raportarilor financiare, in functie de emitent si de rezultate", a adaugat Moldovan.

Rulajul pietei in sedinta de ieri a fost ceva mai ridicat decat cele de la inceputul saptamanii, tranzactiile depasind 2,9 mil. euro.

Volumul s-a ridicat la aproape 31 de milioane de actiuni, cele mai tranzactionate titluri fiind cele ale Rompetrol Rafinare.

De urmarit astazi