Ultimele trei zile pentru Croitoru pentru a-si prezenta Guvernul

Autor: Iulian Anghel 22.10.2009

Cel tarziu luni, premierul desemnat, Lucian Croitoru, trebuie sa prezinte Parlamentului echipa si programul de guvernare.



O saptamana agitata pentru premierul desemnat la 15 octombrie s-a consumat ieri, fara vreun rezultat concret si fara ca vreunul dintre specialistii pe care el i-a contactat pentru a face parte din echipa sa sa confirme oficial ca doreste sa participe intr-un eventual viitor guvern.

"Am stabilit ca domnul Croitoru sa anunte aceste lucruri", a sustinut Aurelian Dochia, analist financiar, membru in Consiliul de conducere al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), unul dintre specialistii curtati de premierul desemnat. La randul sau, Lucian Liviu Albu, unul dintre economistii enumerati de Croitoru ca posibili ministri, a spus ieri ca asteapta o decizie a premierului desemnat: "Deocamdata nu mi s-a facut propunerea, eu sunt acum la Londra. Astept sa vad ce spune premierul desemnat".

Inca ramasese ieri in picioare varianta ca Croitoru sa trimita astazi in Parlament lista cu ministri - ar putea fi vorba despre un guvern redus la 14 ministere - insa acest lucru nu schimba fundamental problema, pentru ca vinerea parlamentarii au program in circumscriptii, drept urmare nu poate fi stabilita nicio agenda.

Conducerea celor doua camere parlamentare a anuntat o sedinta comuna luni la ora 13.00. Or, luni, este si ultima zi in care, potrivit Constitutiei, premierul desemnat mai poate transmite Parlamentului lista cu ministrii si programul de guvernare (a avut la dispozitie 10 zile pentru acest lucru).

Surse din PD-L spun ca cel mai probabil lista cu propunerile de ministri va fi transmisa Parlamentului luni, cand va fi si stabilit calendarul pentru audierile in comisiile de specialitate ale candidatilor la fotoliile ministeriale si votul in plen asupra intregii echipe.

Pentru a fi validat, Guvernul lui Lucian Croitoru are nevoie de votul a 236 de parlamentari, dar nu se poate baza in acest moment decat pe cei 190 de parlamentari ai PD-L.

Basescu inca mai spera ca Guvernul va fi validat

Presedintele Traian Basescu continua insa sa sustina ca sansele lui Croitoru de a-si trece Guvernul prin Parlament sunt mai mari decat o arata calculele hartiei.

Seful statului a sustinut miercuri seara la TVR ca nu este impresionat de votul din Parlament la declaratia politica a opozitiei de sprijin pentru Klaus Iohannis ca premier. Declaratia politica de miercuri a parlementarilor PSD, PNL, UDMR si minoritati a intrunit 252 de voturi, adica cu 16 voturi peste majoritatea de 236 de voturi necesara pentru trecerea Guvernului.

Intrebat ce sanse ii mai acorda premierului desemnat pentru a fi validat si amintindu-i-se ca acum cateva zile vorbea de 50%, Basescu a raspuns: "Permiteti-mi sa spun ca ii dau mai multe sanse".

Basescu a mai declarat ca a facut "toate interventiile cu putinta" pentru ca FMI sa trimita in Romania misiunea de evaluare si transele stipulate in acordul cu Fondul sa fie virate.

FMI anuntase ca isi va amana venirea la Bucuresti programata pentru 28 octombrie pana la formarea viitorului guvern, insa exista premise ca acesta misiune sa ajunga totusi in Romania. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a primit sarcina sa convinga FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana sa nu-si amane misiunea de evaluare pentru eliberarea urmatorei transe de imprumut.

"Am facut toate interventiile cu putinta pentru ca Fondul sa vina in Romania sa faca evaluarea, indiferent care este situatia guvernului. Nu stiu (daca misiunea de evaluare va veni - n.r.), dar stiu ca de cateva zile, dupa ce am realizat catre ce ne indreptam datorita a ceea ce s-a intamplat cu caderea guvernului Boc in plina criza, inainte de venirea Fondului si a UE, am facut tot ceea ce a tinut de mine pentru ca Fondul sa vina sa faca evaluarea", a spus miercuri seara seful statului.

Ieri, premierul interimar, Emil Boc, a sustinut ca autoritatile romane au cerut Fondului Monetar International si Bancii Mondiale sa trimita o misiune de evaluare in Romania, iar primele reactii indica faptul ca expertii celor doua institutii financiare ar putea veni in maximum doua saptamani.

Misiune dificila