UniCredit respinge 40% din cererile de factoring

Autor: Ciprian Botea 22.10.2009

Intre 30% si 40% din solicitarile de servicii de factoring sunt refuzate pe baza unor analize riguroase ale situatiilor financiare ale clientilor, in conditiile in care din ce in ce mai multe companii au probleme, a declarat Andreea Marinescu, directorul departamentului de factoring al UniCredit Tiriac Bank.

Banca are in prezent 259 de clienti de factoring activi si detine o cota de piata de 32% pe acest segment de business.

Marinescu spune ca UniCredit a inregistrat in primele noua luni o crestere cu 10,2% a afacerilor pe factoring in conditiile in care portofoliul de clienti ai bancii s-a schimbat radical, iar firmele s-au concentrat mai degraba pe managementul riscului decat pe cresterea cifrelor de afaceri. Spre comparatie, in ultimii doi ani piata romaneasca de factoring a avut o crestere medie anuala de 70%. Valoarea facturilor cesionate catre UniCredit in primele trei trimestre a fost de 1,65 mld. lei (circa 390 mil. euro), comparativ cu 1,5 mld. lei in perioada similara a anului trecut. Pe segmentul factoringului international (export si import) s-a inregistrat insa o scadere aproape la jumatate, pana la 39,5 mil. lei.

"Cresterea mica comparativ cu anii trecuti vine in conditiile in care 70% din portofoliul de clienti a fost schimbat, iar companiile nu s-au concentrat pe cifre de afaceri mari, ci pe proceduri de management al riscului", a explicat Marinescu.

Companiile care au apelat cel mai des la factoring anul acesta au fost cele din sectorul constructiilor, al transporturilor si al industriei metalurgice, potrivit UniCredit. In momentul in care vine cu factura la banca, clientul primeste un procent cuprins intre 80% si 100% din valoarea acesteia fara a mai astepta data scadentei, iar banca se ocupa de recuperarea creantei la termen. Clientul plateste o dobanda aplicata la valoarea finantarii si un comision fix cuprins intre 0,5 si 1%.