Delta Asigurari iese de pe piata

Autor: Angela Placinta 22.10.2009

Delta Asigurari, companie de asigurari de viata controlata de Petromservice, despre care s-a vehiculat ca a fost controlata indirect de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, continua procesul de lichidare voluntara, fiind acum in cautarea unui asigurator caruia sa ii transfere portofoliul.

Actionarii companiei cu afaceri de 860.000 de euro in 2008 au decis in luna iulie dizolvarea voluntara, lichidatorul desemnat fiind Cabinetul de Insolventa Siliste Cristian Dragos. "Legea ne obliga sa initiem o procedura de transfer de portofoliu catre o alta companie de asigurari. Am lansat deja aceasta intentie, dar nu s-a concretizat nimic pana acum", a declarat pentru ZF Cristian Siliste.

El sustine ca dizolvarea companiei nu a fost cauzata de probleme de solvabilitate. "A fost vointa actionarilor", afirma lichidatorul. Delta Asigurari este prima companie care iese anul acesta de pe piata. In 2008 a fost inchisa societatea Euroasig, dupa ce a intrat in insolventa si nu a primit de la actionari capitalul necesar pentru a fi salvata. Delta Asigurari avea aproximativ 20 de angajati si cate o unitate in Bucuresti, Bacau, Cluj si Pitesti.

"Un astfel de proces de lichidare dureaza in medie un an, plus-minus cateva luni. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a fost deja notificata cu privire la noul statut al firmei si este la curent cu orice miscare. Dupa ce portofoliul va fi transferat, ramane sa fie lichidata ca orice alta societate comerciala", explica Siliste. Directorul general al companiei, Maria Pasa, spune ca managerii Delta si-au incheiat contractele cu societatea in septembrie. Pasa se afla acum in discutii de angajare cu alti asiguratori.

Delta a fost infiintata in 2003 si este controlata in propotie de 65% de Petromservice. MKB Romexterra Bank mai detine 35% din actiuni. In 2008 compania a avut o pierdere de 4 mil. lei. Cel mai bun an pentru firma a fost 2006, cand profitul net s-a ridicat la 17 mil. lei.