Andrici si Cocor n-au scapat de amenzile record ale CNVM

Autor: Adrian Cojocar 22.10.2009

Adrian Andrici, unul din investitorii importanti de pe Bursa, care in urma cu doi ani a fost sanctionat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) cu cea mai mare suma din istoria institutiei pentru o persoana fizica, respectiv 887.000 de lei (268.000 de euro), n-a scapat de amenda, el pierzand procesul la Curtea Suprema de Justitie printr-o decizie definitiva si irevocabila, aceasta dupa ce Curtea de Apel anulase initial ordonanta prin care Comisia l-a amendat in 2007 pe investitor pentru acuzatiile de manipulare a pietei de capital.

Potrivit CNVM, Andrici a realizat tranzactii cu titlurile SNP si RRC in ultimele secunde ale sedintei de tranzactionare din 31 martie 2006, stabilind niveluri artificiale de pret, in conditiile in care el detinea pozitii deschise si pe Bursa din Sibiu pe contracte futures avand ca activ-suport cele doua titluri (DESNP si DERRC). El ar fi inregistrat atunci un castig de circa 226.000 de lei (68.000 de euro) pe baza diferentei de pret intre titlurile SNP si RRC si contractele futures aferente.

Totodata, Cocor Bucuresti (COCR), care a fost sanctionata in 2007 cu cea mai mare amenda acordata de CNVM unei persoane juridice, respectiv peste un milion de lei (330.000 de euro), si care obtinuse la finele anului trecut in instanta o decizie favorabila dupa ce a atacat de asemenea in justitie decizia CNVM, a pierdut procesul la Curtea Suprema de Justitie, decizia fiind definitiva, dar nu si irevocabila, potrivit reprezentantilor institutiei de reglementare a pietei.

Firma Cocor a fost amendata atunci pentru folosirea de informatii privilegiate in tranzactiile pe care societatea le-a realizat cu actiunile SIF Transilvania (SIF3).

Potrivit deciziei de atunci a CNVM, in perioada 24-31 mai 2007, Cocor ar fi cumparat actiuni SIF Transilvania facand uz de informatii privilegiate pe piata cu privire la actiunile intreprinse pentru suspendarea majorarii de capital la societatea de investitii. Comisia l-a mai amendat in cazul Cocor si pe presedintele Consiliului de Administratie al firmei, Dan Barbulescu, cu suma de 10.000 de lei. Barbulescu a atacat in instanta decizia de sanctionare, caz in care nu a fost dat inca un verdict definitiv si irevocabil.

"Am pierdut initial procesele la Curtea de Apel, dar au fost castigate ulterior la Curtea Suprema. Avem deschise dosare de ordinul sutelor, insa rata noastra de castig in instanta este foarte buna, de peste 96%", a declarat Bogdan Chetreanu, comisar al CNVM.

El a precizat ca in cazul problemei descoperirii concertarilor la societatile care au actionari inregistrati in paradisuri fiscale, precum SIF-urile, institutia are solutii de identificare a acestora.

"Ne preocupa in mod deosebit problema tranzactiilor realizate pe Bursa de catre societati inregistrate in paradisurile fiscale. In acest sens avem semnat un memorandum de intelegere cu Ciprul, astfel ca le putem accesa firmele. In cazul altor locatii, precum insulele Antigua, exista intr-adevar ceva probleme, dar sunt si alte metode pe care le putem folosi", a precizat Chetreanu, fara sa dea detalii cu privire la aceste modalitati.