Alcatel-Lucent va renunta la 564 de angajati

Autor: Adrian Seceleanu 22.10.2009

Grupul franco-american Alcatel-Lucent va renunta la 564 de angajati din Romania, in cadrul unui program prin care vizeaza eliminarea sau externalizarea a peste 4.500 de locuri de munca din Europa, in acest an si in 2010, din totalul de 26.000, potrivit AFP.

In Romania vor fi externalizate 458 de locuri de munca, iar in Germania 184.

Contactati de Ziarul Financiar, oficialii Alcatel-Lucent nu au oferit detalii privind aceasta operatiune pana la inchiderea editiei. Insa, potrivit unor surse apropiate companiei, romanii vizati de programul de restructurare nu isi vor pierde locurile de munca, ci vor fi transferati catre alte firme, care vor prelua activitatile realizate pana acum in cadrul Alcatel.

In Romania, grupul este prezent din 1991 si a avut anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, un numar mediu de 1.334 de angajati. Cea mai mare parte a personalului este localizata in Timisoara, unde Alcatel-Lucent detine un centru de dezvoltare si cercetare.

Compania a obtinut anul trecut in Romania un profit net de 30 mil. euro, la afaceri de 192 mil. euro. In 2008, Alcatel-Lucent inregistrase un profit net de 22 mil. euro la o cifra de afaceri de aproape 200 de milioane de euro.

1.370 pleaca acasa in Franta

AFP sustine ca Franta va fi cea mai afectata de program intrucat vor fi eliminate sau externalizate peste 1.370 de posturi. Urmatoarele locuri in topul celor mai afectate tari sunt ocupate de Germania (773 locuri de munca) si Romania. Disponibilizari sunt efectuate deja in Marea Britanie, Belgia si Olanda.

"Fata de sfarsitul anului trecut, in 2009 - 2010, in Europa, un loc de munca din sase va disparea. Peste 4.500 de locuri de munca vor fi eliminate sau externalizate. In statele in care planurile sunt mai ample, precum Franta (procesul de restructurare - n.r.) va dura mai mult timp", a declarat secretarul Comitetului European pentru Informatie si Dialog al Alcatel-Lucent, Philippe Saint-Aubin. Operatiunile din Europa contribuie cu o treime la cifra de afaceri a grupului, a precizat Saint-Aubin.

"Ne temem ca vom pierde o parte din independenta tehnologica, deoarece Europa are tot ce trebuie pentru a fi o sursa de dezvoltare, respectiv laboratoare, piata si mana de lucru competenta", a spus el.

Alcatel-Lucent a lansat mai multe programe de restructurare incepand cu 2006, anul in care grupul francez Alcatel a fuzionat cu cel american Lucent Technologies. Ultima serie de disponibilizari, din decembrie 2008, a afectat 1.000 de locuri de munca.