Cel mai profitabil business: „Spiru Haret”, marja de profit de 48%

Autor: Alina Pahoncia 22.10.2009

Spiru Haret a inregistrat un profit cu cateva milioane de euro mai mare decat multinationale din bere ca Heineken sau SABMiller, care ruleaza afaceri de 225, respectiv peste 300 mil. euro, si care au cateva mii de angajati impreuna.

Anul trecut, veniturile universitatii private au ajuns la 373 de milioane de lei (101,5 mil. euro), in urcare cu 50% comparativ cu exercitiul financiar din 2007. Si marja de profit a universitatii s-a imbunatatit anul trecut cu cateva procente, crescand de la 44% in 2007 la 48%.

Contactati de ZF, reprezentantii universitatii nu au oferit comentarii suplimentare cu privire la destinatia excedentului din exercitiul financiar al anului trecut. Spre comparatie, Titu Maiorescu, o alta universitate privata, a incheiat 2008 cu un excedent de 3,6 mil. euro, la venituri de 10 mil. euro. Universitatea Dimitrie Cantemir a avut incasari de 12,3 mil. euro si excedent de 3,5 mil. euro.

"O universitate nu poate fi pe zero pentru a functiona. Noi pastram la final de an un excedent suficient sa acopere plata salariilor angajatilor pentru o luna, o luna si jumatate, in cazul ca nu primim banii de la minister. Cred ca excedentul de la «Spiru Haret» vine din faptul ca nu cheltuiesc la nivelul unui invatamant normal si corect. Dat fiind ca o mare parte din cursuri se desfasoara la distanta, costurile lor sunt foarte mici", a comentat pentru ZF Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE).

In mediul de business, cele mai mari marje de profit le-au avut anul trecut companiile din industria cimentului, din telecomunicatii sau distributia de energie.

Astfel, producatorii de ciment Lafarge Romcim si Carpatcement Holding, precum si compania de constructii detinuta de Dorinel Umbrarescu, Spedition UMB, au raportat anul trecut marje de profit de 44%, 30%, respectiv 18%, potrivit datelor publicate de companii pe site-ul Ministerului de Finante.

In cadrul universitatii care scolarizeaza peste 300.000 de studenti lucreaza 1.733 de angajati. Potrivit unor informatii aparute recent in presa, Spiru Haret ar sustine campania pentru alegerile prezidentiale a lui Sorin Oprescu.