PNL vrea o lege a falimentului persoanelor fizice. Ce parere aveti?

Autor: Cristi Moga 22.10.2009

Reprezentantii Partidului National Liberal (PNL) au depus ieri la Parlament o initiativa legislativa privind insolventa persoanelor fizice, care permite romanilor care nu-si mai pot plati datoriile la banci sa intre sub protectia tribunalului, iar imprumutul lor sa se reesaloneze pe o perioada de 3 ani, a anuntat deputatul liberal Eugen Nicolaescu, fost ministru al sanatatii in guvernul PNL, citat de Mediafax.

Nicolaescu a precizat ca aceasta initiativa legislativa a falimentului personal este o masura de protectie impotriva executarii silite. El a aratat ca initiativa legislativa nu incurajeaza neplata datoriilor, ci da o gura de aer pentru persoanele aflate in situatia de a nu putea plati, oferindu-le o perioada de trei ani pentru a face acest lucru.

"Declararea falimentului personal vine ca o ultima solutie", a spus Nicolaescu. Vor fi sprijinite potrivit acestei legi, persoanele care au achitat 75% din credit si au intrat in intarziere de plata, in urma crizei economice, a cresterii numarului somerilor sau din cauza costurilor imprumuturilor la banci. Acest proiect de lege a fost sustinut si de catre avocatul Gheorghe Piperea intr-un seminar avand ca tema insolventa organizat de ZF la sfarsitul lui septembrie.

El sustinea ca Romania si Bulgaria sunt singurele tari din Uniunea Europeana care nu au reglementat pana in prezent insolventa persoanelor fizice, ai carei principali beneficiari ar putea fi persoanele disponibilizate sau care au avut reduceri drastice de salariu si au contractat credite pe care nu le mai pot acoperi in prezent.

Ca urmare a crizei, peste 611.000 de clienti inregistrau in iulie restante la credite, numarul fiind aproape dublu fata de iulie anul trecut, potrivit celor mai recente date ale BNR.