FMI revine de urgenta la Bucuresti miercuri

Autori: Claudia Medrega , Iulian Anghel 22.10.2009

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a anuntat ca Fondul va veni in Romania in data de 28 octombrie. Discutiile vor avea loc cu "autoritatile in exercitiu", potrivit declaratiilor premierului interimar Emil Boc.

"Ca raspuns la cererea presedintelui Romaniei FMI va trimite o misiune la Bucuresti in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie. (...) Vizita FMI va avea loc impreuna cu echipele de la Comisia Europeana si Banca Mondiala", a spus Franks.

Statul are neaparat nevoie pana la finalul anului de 3,5 mld. euro de la institutiile financiare internationale. In lipsa acestor bani, situatia finantelor publice se va deteriora rapid, ceea ce va afecta imediat si finantarile pentru sectorul privat care se chinuie sa supravietuiasca crizei economice.

Pe scena politica, premierul desemnat, Lucian Croitoru, mai are doar trei zile la dispozitie pentru a prezenta Parlamentului echipa si programul sau de guvernare, in conditiile in care termenul constitutional de 10 zile acordat pentru acest demers expira luni 26 octombrie. La o saptamana de la desemnarea lui Croitoru, felul in care va arata aceasta echipa era ieri in continuare neclar, nefiind stabilit daca guvernul ce va fi propus Legislativului va fi unul format doar din tehnocrati sau va cuprinde si oameni politici.

Croitoru ar putea transmite chiar astazi in Parlament lista Cabinetului (ar putea fi vorba despre un guvern redus la 14 ministere), insa surse din PD-L sustin ca cel mai probabil acest lucru se va petrece luni.

Pentru a fi validat, guvernul lui Lucian Croitoru are nevoie de votul a 236 de parlamentari, dar nu se poate baza in acest moment decat pe cei 190 de parlamentari ai PD-L.