BRD: Am fi epuizat plafonul initial la Prima casa inainte de sfarsitul anului

Autori: Liviu Chiru , Ciprian Botea 25.10.2009

BRD, a doua mare banca de pe piata, a acordat pana in prezent 1.650 de credite ipotecare prin programul Prima casa, cu o valoare totala de circa 75 de milioane de euro. Daca plafonul initial alocat bancii nu ar fi fost majorat, BRD si-ar fi putut opri finantarile acordate cu garantia statului inainte de finalul acestui an, spun oficialii institutiei de credit.

"Noi am estimat ca, la ritmul actual al vanzarilor, am fi epuizat plafonul initial de 173 de milioane de euro pana la sfarsitul anului", spune Lucian Cojocaru, director comercial al retelei BRD-SocGen. Fondul de garantare a cerut la inceputul lunii octombrie estimari privind vanzarile tuturor bancilor participante in program, pe baza carora a luat decizia de realocare a garantiilor.

Cojocaru spune ca programul a ajuns acum la un ritm de functionare normal, dupa ce la inceput se acumulase un val de clienti, care erau cu dosarele in asteptare.

"Nu cred ca se diminueaza cererea. Dar la inceput se formase un 'dop' de clienti, care a fost absorbit, iar acum mergem intr-un ritm normal. Si timpul de procesare a dosarelor a scazut, primim raspuns de la Fond in mai putin de cinci zile", a precizat el.

BRD a primit de la Fondul de garantare a creditelor o suplimentare de 77 de milioane de euro a plafonului in limita caruia poate obtine garantii de stat pentru clientii care solicita credit ipotecar prin programul Prima casa.

Astfel, limita in care banca poate acorda credite in cadrul programului a crescut la 250 de milioane de euro. Plafonul solicitat de BRD inaintea demararii programului guvernamental a fost de 200-250 de milioane de euro.

BRD a fost prima institutie de credit care a inceput sa acorde finantari pentru locuinte cu garantia statului, primul contract de credit fiind semnat la inceputul lunii iulie.

Celelalte banci carora li s-au majorat plafoanele de garantii sunt BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Volksbank si Raiffeisen Bank.