20 de ani de capitalism - Ioan Popa, de la un CAP la periferia orasului Alba Iulia la un business de peste 100 mil. euro si 1.300 de angajati

Autor: Diana Tudor Stoica 25.10.2009

Ioan Popa, 52 de ani, fondatorul si actionarul majoritar al celui mai mare procesator de carne de pasare de pe plan local, Transavia, nu a avut niciodata parteneri sau consilieri in afacere si sustine ca nu a facut compromisuri.



Ambitia de a nu fi doar un alt jucator pe o piata si dorinta de a avea mereu profit au fost asii pe care i-a folosit pentru a construi o afacere pe care o evalueaza la 150 mil. euro.

Absolvent al facultatii de zootehnie si medicina veterinara din Cluj-Napoca, cu specializare in tehnologia de crestere a pasarilor, Ioan Popa lucreaza in domeniul zootehnic de peste 25 de ani, reusind astfel sa imbine meseria cu pasiunea. Inainte sa isi faca propriul business, Popa a lucrat sapte ani in industria carnii de pasare, ocupand diferite pozitii, de la sef de ferma si inginer-sef pana la pozitia de director general in cadrul Intreprinderilor Avicole de Stat din Alba si Sfantu Gheorghe.

La doar un an dupa revolutie insa, el a schimbat pozitia de angajat cu cea de antreprenor si a demarat businessul Transavia.

"In ianuarie 1991 am hotarat sa parasesc unitatea de stat de pe postul de director al unitatii si sa ma implic in construirea unei afaceri private. Cateva luni mai tarziu, la 1 aprilie 1991, am participat la o licitatie si am achizitionat o ferma de tip CAP (Cooperativa Agricola de Productie - n.red.) la periferia municipiului Alba Iulia", isi aminteste el.

Popa, 52 de ani, a pornit businessul din Alba Iulia, in prezent un grup cu peste 1.300 de angajati si o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, cu economii proprii si un imprumut bancar de aproape un milion de lei. "La inceputul anilor '90, un milion de lei era o suma enorma, avand in vedere ca atunci salariul de director general era de 8.560 lei".

Nu muncesc ca sa traiesc, ci ca sa castig

Cu aceasta suma si experienta acumulata, Popa a transformat fosta ferma de bovine intr-o unitate de crestere a puilor pentru carne, planul de viitor fiind de a dezvolta o unitate agricola integrata. Sub conducerea sa, profitul si primul milion de euro au aparut rapid.

"De cand lucrez, toate unitatile pe care le-am condus au realizat profit. Nu concep si nu am conceput niciodata sa misc un deget in mod gratuit deoarece nu muncesc ca sa traiesc, ci ca sa castig. Nu am avut ca tinta milionul de euro, am fost mai mult preocupat sa ma dezvolt intr-un ritm cat mai accelerat, sa ii depasesc pe cei din jurul meu pentru ca nu ma impac cu ideea de outsider", spune Popa, care conduce un grup de companii care a avut anul trecut un profit de peste 4 milioane de euro.

Chiar daca aceasta mentalitate i-a adus cateva probleme inainte de caderea sistemului comunist, in ultimii 20 de ani de capitalism abilitatea de face companiile profitabile s-a transformat in avantajul sau.

"Pe vremea economiei socialiste cand o unitate condusa de mine avea activitatea planificata cu pierderi economice, iar sub conducerea mea in primul an de activitate a realizat profit, am fost pus pe lista de discutii a organizatiei respective de partid, pentru ca nu as fi desfasurat activitati tocmai ortodoxe daca am realizat profit", povesteste amuzat omul de afaceri.

Astfel, la zece ani de la demararea businessului, Transavia rula deja afaceri de aproape sase milioane de euro, suma care din 2001 si pana in prezent s-a majorat de peste zece ori cu ajutorul investitiilor derulate pentru cresterea si modernizarea capacitatilor de productie. "Am preluat de-a lungul timpului foarte multe capacitati de productie intr-o stare complet deplorabila, pe care le-am retehnologizat si modernizat de la zero", afirma Ioan Popa.

Achizitia care a schimbat ierarhiile

In ultimii patru ani, omul de afaceri a investit aproape 50 de milioane de euro in construirea abatorului propriu, marirea capacitatilor de productie, achizitia companiilor Avicola Brasov si Cerealcom Alba Iulia, cat si in construirea unei fabrici de semipreparate. Prin aceste investitii si in special achizitia Avicola Brasov, o tranzactie evaluata la patru milioane de euro, omul de afaceri a reusit sa isi depaseasca principalii competitori devenind lider de piata.

Grupul Transavia, format din companiile Transavia, Avicola Brasov si Transavia International Foods, opereaza in prezent 17 ferme de pui de carne, doua ferme de reproductie si doua statii de incubatie, o fabrica de nutreturi combinate, doua abatoare de industrializare a carnii si o fabrica de procesare a carnii, care produc peste 50.000 de tone de carne de pasare anual.

"Toate activele sunt valoroase. Patrimoniul actual al Transavia depaseste 150 de milioane de euro", sustine fondatorul.

Cu toate ca Transavia s-a dezvoltat foarte mult de la inceperea activitatii, in urma cu 18 ani, iar pentru omul de afaceri lucreaza astazi peste 1.300 de persoane, programul strict al lui Ioan Popa nu s-a schimbat aproape deloc. La ora 7 fix incepe programul zilnic de activitate la Transavia, iar primele ore sunt dedicate principalelor probleme curente.

Timpul liber intre golf si schi in Austria

"Ziua nu se consuma cu discutii la telefon si intalniri gestionate din spatele biroului. Am programata agenda dupa regulile unui ceas elvetian cu intalniri scurte, deplasari in teren pentru evaluarea proiectelor in curs si urmarirea investitiilor, precum si deplasari in tara si strainatate. Destul de rar si doar atunci cand este necesar particip la reuniuni de afaceri, mese rotunde, seminarii si conferinte", spune omul de afaceri, adaugand ca in ceea ce priveste timpul liber prefera sa joace golf sau sa mearga la schi in Austria.

Ioan Popa spune ca nu a avut niciodata parteneri sau consilieri in afaceri si ca si-a folosit experienta si intuitia pentru a dezvolta businessul Transavia.

"Ma bazez pe intreg colectivul care lucreaza in aceasta companie, dar toate deciziile le iau direct", spune cel care detine 99,999% din producatorul de carne de pasare din Alba Iulia. Restul de 0,001% din actionariat este distribuit in interiorul membrilor familiei sale pentru a indeplini conditiile legale ale existentei societatii pe actiuni. Astfel, alaturi de Ioan Popa lucreaza in cadrul Transavia si cele doua surori si trei frati ai sai.

Ce spune despre:

Primul activ: La cateva luni dupa ce am hotarat sa parasesc unitatea de stat de pe postul de director al unitatii si sa ma implic in construirea unei afaceri private, am participat la o licitatie si am achizitionat o ferma de tip CAP (Cooperativa Agricola de Productie) la periferia orasului Alba Iulia.

Suma cu care a pornit la drum: Am apelat la un imprumut bancar de aproape un milion de lei, ceea ce, la inceputul anilor '90 era enorm, avand in vedere ca atunci salariul de director general era de 8.560 lei.

Consilierii sai: Nu am avut consilieri si nici acum nu ma consiliaza nimeni.

Mi-am folosit experienta si flerul propriu, abilitatile antreprenoriale, precum si experienta si capacitatea de munca a colectivului pe care singur l-am creat.

Profit: De cand lucrez, toate unitatile pe care le-am condus au realizat profit. Nu concep si nu am conceput niciodata sa misc un deget in mod gratuit.

Primul milion de euro: Nu am avut ca tinta fixata precisa milionul de euro, am fost mai mult preocupat sa ma dezvolt intr-un ritm cat mai accelerat, sa ii depasesc pe cei din jurul meu pentru ca nu ma impac cu ideea de outsider.

Companiile lui Popa

Transavia

Domeniul de activitate: cresterea pasarilor

Anul infiintarii: 1994

Cifra de afaceri 2008: 74,9 mil. euro

Profit net 2008: 3,1 mil. euro

Numar de angajati 2008: 773

Avicola Brasov

Domeniul de activitate: cresterea pasarilor

Anul infiintarii: 1991

Cifra de afaceri 2008: 19,8 mil. euro

Profit net 2008: 0,7 mil. euro

Numar de angajati 2008: 475

Transavia Grup

Domeniul de activitate: consultanta si management

Anul infiintarii: 2007

Cifra de afaceri 2008: 250.000 euro

Profit net 2008: 1.000 euro

Numar de angajati 2008: 8

Alcomb

Domeniul de activitate: fabricarea produselor pentru hrana animalelor

Anul infiintarii: 1992

* nu a mai depus rezultatele financiare din 2005

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce in prim plan pe cei care au influentat economia prin afacerile create.

Votati aici oamenii care prin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor au devenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe cel care va aduna cele mai multe voturi.