2010, anul zero al proiectelor eoliene: Peste 500.000 de case vor putea fi luminate doar cu energia verde produsa de 170 de turbine

Autor: Roxana Petrescu 26.10.2009

De la cateva turbine, cate sunt instalate in prezent pe piata locala, in primele luni ale anului viitor vor fi functionale circa 170 de turbine eoliene, toate in Dobrogea, care vor avea o capacitate de aproximativ 440 MW, de peste 30 de ori mai mult decat nivelul actual.



Anul 2010 devine astfel cel mai important an pentru investitiile in parcuri eoliene, circa 500.000 de case putand fi alimentate anual doar cu energia verde produsa de proiectele care vor deveni operationale anul viitor.

Investitiile se ridica la circa 750 de milioane de euro si sunt realizate de doua mari grupuri europene, CEZ (Cehia) si Energias de Portugal.

Mai nou, investitorii au inceput sa-si indrepte atentia si catre investitii in turbine eoliene in Marea Neagra, in prezent fiind cateva proiecte care analizeaza si aceasta zona.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), anul trecut productia de energie electrica produsa din surse regenerabile s-a ridicat la circa 16,9 mil. MWh, din care numai 0,1% a fost produsa utilizand energia vantului. Practic, acest lucru inseamna ca numai aproximativ 7.000 de case cu un consum lunar de 200 kWh ar fi putut fi alimentate anul trecut cu energia produsa din turbinele eoliene.

Tinand cont de faptul ca anul viitor vor fi in functiune circa 440 MW, acest lucru inseamna ca aproape 500.000 de case ar putea primi din 2010 numai energie verde, luand in calcul acelasi consum mediu lunar de 200 de kWh pe luna pentru fiecare locuinta.

Aceasta energie va rezulta din punerea in functiune a primelor doua mari parcuri eoliene care reprezinta primul pas cu adevarat important pentru productia de energie din surse regenerabile la nivel local.

"Un MW instalat intr-un proiect eolian are un randament anual de circa 30%, iar asta in cele mai bune zone din Romania, cum este de exemplu Dobrogea. Un randament de 40-50% intr-un proiect eolian este considerat de-a dreptul excelent. In afara de zona, mai conteaza si tipul de turbina. De exemplu, turbinele cu o capacitate mai mare sunt destinate pentru vanturi mai puternice, deci ar putea avea un randament mai slab, in timp ce turbinele cu o capacitate mai mica pot avea un randament mai mare", explica Alexandru Teodorescu, consultant independent pe segmentul energiilor regenerabile, fost director general al Wind Expert, cea mai mare companie de consultanta in domeniul proiectelor eoliene de pe piata locala.

Vin proiectele in energie verde

Potrivit acestuia, primele mari proiecte care vor intra anul viitor in functiune vor fi cele dezvoltate de cehii de la CEZ si cele apartinand grupului Energias de Portugal. Astfel, cehii vor avea in 2010, 139 de turbine eoliene in functiune in parcul de la Fantanele (Dobrogea) care va avea o capacitate instalata de 347,5 MW, in timp ce Energias de Portugal va finaliza punerea in functiune a unui parc eolian de 90 MW in Medgidia. Investitia pentru realizarea celor doua parcuri se ridica la circa 750 de milioane de euro.

"Este posibil ca in afara de aceste doua parcuri sa mai fie instalate si alte turbine, dar acestea nu fac parte din proiecte de dimensiuni mari", explica Teodorescu.

Punerea in functiune a celor doua parcuri eoliene a adus multe beneficii pentru comunitatile locale, aceste investitii putand sa devina in viitor contribuitori semnificativi prin taxele si impozitele pe care le vor plati.

Impactul acestor investitii este reprezentat prin crearea de locuri de munca sau prin realizarea lucrarilor de infrastructura.

Potrivit unor opinii, fiecare 1.000 MW instalati in parcuri eoliene genereaza castiguri de 50 de milioane de euro pentru stat sub forma de taxe si impozite. In afara de aceste proiecte care au ca data sigura de intrare in functiune prima jumatate a anului viitor, mai sunt alte zeci de proiecte eoliene in diverse faze de dezvoltare in zone precum Constanta, Tulcea, Galati, Iasi, Vaslui, Braila sau Vrancea.

Dintre grupurile mari aflate pe piata locala si implicate in investitii pe segmentul eolian ar mai putea fi puse in functiune anul viitor turbine apartinand Iberdrola (Spania), Enel (Italia) si E.ON (Germania)

Turbine plutitoare pe Marea Neagra?

Investitorii in proiecte eoliene nu ocolesc nici Marea Neagra, acolo unde intr-un viitor nu foarte indepartat ar putea aparea primele turbine.

"Pe termen lung, vom vedea turbine eoliene instalate si in Marea Neagra, dupa epuizarea potentialului eolian on shore. Deja sunt doua proiecte cu o capacitate cuprinsa intre 200-300 MW care analizeaza exact aceasta zona", spune Andreea Vatra, directorul general al Wind Expert, companie de consultanta in domeniul proiectelor eoliene. Wind Expert este consultantul celor de la Energias de Portugal, care au in dezvoltare proiecte de peste 736 MW, dar mai consiliaza si alte companii din acest domeniu.

Faptul ca extinderea parcurilor eoliene offshore este o tendinta destul de puternica este evidentiat de faptul ca anumite companii din sectorul productiei de echipamente si-au indreptat atentia spre dezvoltarea turbinelor eoliene care nu vor fi instalate pe uscat.

"Noi dezvoltam acum prima turbina flotanta. Practic, va fi o turbina care nu va avea fundatie, ci va fi ancorata de fundul marii. Este prea devreme sa spunem care vor fi diferentele de pret, dar nu cred ca aceasta tehnologie va avea o valoare mult diferita fata de turbinele traditionale", spune Petru Ruset, directorul diviziei transport, distributie, energie regenerabila si conventionala din cadrul companiei Siemens SRL.

Pana acum, cele mai mari contracte in ceea ce priveste livrarea de echipamente pentru proiectele eoliene le-au incheiat americanii de la General Electric, care vor livra in total 240 de turbine pentru cehii de la CEZ, si compania daneza Vestas, care are un contract pentru livrarea a 76 de turbine pentru Energias de Portugal.

Romania sta bine in regiune

Romania are un potential eolian de circa 14.000 MW, unul dintre cele mai mari la nivel european. Pana acum, au fost inregistrate proiecte de circa 4.000 MW care se afla intr-un stadiu destul de avansat, dar mai exista initiative de circa 15.000 MW pentru dezvoltarea unor parcuri eoliene.

Vantul trebuie sa bata cu putere