Tranzactiile imobiliare cu proprietati de lux sunt imune la presiunile crizei

Autor: Andreea Mioara Neferu 25.10.2009

Criza financiara nu reprezinta un obstacol pentru cei care doresc sa achizitioneze un apartament sau o casa de lux, aceasta piata elitista fiind imuna la socurile care au zdruncinat piata imobiliara.



Cele mai valoroase tranzactii imobiliare din ultimele doua luni s-au derulat in Hong Kong, iar pretul platit pe metru patrat depaseste valoarea de achizitie a unui apartament cu doua camere din Bucuresti.

In prima jumatate a lunii octombrie, un apartament de lux situat pe Conduit Road, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Hong Kongului, s-a vandut pentru suma de aproape 57 mil. dolari (38 mil. euro), stabilind un nou record mondial.

Duplexul situat la etajul 68 are cinci camere si o suprafata totala de 572 de metri patrati, pretul pe metru patrat fiind de circa 113.900 dolari americani (peste 76.000 euro). Totodata, apartamentul are vedere catre port, iar proprietarul acestuia are acces garantat la o sala de fitness, o sala in aer liber de yoga, dar si la un centru de aromoterapie. Un alt apartament situat in aceeasi cladire a fost vandut contra piperatei sume de 51 mil. dolari (34 mil. euro). Thomas Lam, reprezentant al dezvoltatorului imobiliar ce a scos la vanzare apartamentele, a declarat ca respectiva cladire "ofera clasei elitiste din oras oportunitatea de a se bucura de o locuinta de prestigiu".

Cea mai scumpa garsoniera din lume - 3,16 mil. dolari

La mijlocul lunii septembrie, o garsoniera situata tot in Hong Kong a stabilit recordul mondial in ceea ce priveste pretul de achizitie la aceasta categorie. Localizata in cartierul Tsim Sha Tsui din oras, garsoniera are 75,8 metri patrati si a fost vanduta pentru suma de 3,16 mil. dolari (2,11 mil. euro). Un om de afaceri, care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea, a platit circa 42.000 dolari (28.000 euro) pe metrul patrat datorita vederii spre portul Victoria.

Aceste recente tranzactii par sa contrazica in totalitate afirmatiile lui Donald Tsang, guvernatorul HongKongului, care declara cu putin timp in urma ca intrevede izbucnirea unui nou bubble imobiliar.

In discursul anual privind politicile pe care le va adopta, Tsang a spus ca guvernul vrea sa puna la dispozitia celor interesati sa dezvolte un proiect imobiliar mai multe terenuri. "Numarul relativ redus de cladiri rezidentiale finisate si sumele record obtinute in diferitele tranzactii ce au avut loc anul acesta au alimentat temerile cu privire la oferta redusa de apartamente, dificultatea de a achizitiona o locuinta, dar si posibilitatea ca un bubble imobiliar sa izbucneasca", a spus Tsang. Preturile proprietatilor imobiliare din Hong Kong au explodat in ultimii ani, regiunea administrativa speciala a Chinei fiind una dintre cele mai scumpe piete imobiliare din lume, astfel ca nu este chiar la indemana oricui cumpararea unei locuinte in Hong Kong.

125 mil. dolari costa cea mai scumpa proprietate din lume

Cele doua apartamente din Hong Kong au stabilit adevarate recorduri de pret pe metru patrat, insa nu sunt nici pe departe cele mai scumpe locuinte din lume.

Potrivit unui clasament realizat de revista Forbes, cea mai scumpa proprietate disponibila pe piata este Fleur de Lys, situata in Beverly Hills. Construita dupa modelul palatului Versailles, casa are 13.716 metri patrati si teren aferent de cinci hectare. Totodata, Fleur de Lys are o minisala de cinema cu 50 de locuri si se vinde impreuna cu o imensa biblioteca, plina de carti apartinand unor editii limitate, de o valoare substantiala. Pretul? "Numai" 125 mil. dolari (83 mil. euro). La acelasi pret se vindea anul trecut si Dunnellen Hall, proprietate de 40 de hectare situata in statul american Connecticut. Locuinta propriu-zisa se intinde pe 6.673 metri patrati, are 14 dormitoare si 13 bai si include o piscina cu o lungime de 15 metri. Intre timp, din cauza crizei, pretul de vanzarea al Dunnellen Hall a scazut la 75 mil. dolari (50 mil. euro).

Vecini precum Elton John, pentru 110 mil. dolari

Updown Court, din comitatul britanic Surrey, costa 110 mil. dolari (74 mil. euro) si este o casa de 4.400 de metri patrati, cu patru etaje si 103 camere, dintre care 24 sunt dormitoare. Situata la nici 50 de kilometri de Londra si inconjurata de casele unor vecini celebri precum Elton John sau Ducesa de York, Updown Court ofera un sistem de incalzire prin podea in valoare de 3 mil. dolari (2 mil. euro).

Pozitia a treia in ceea ce priveste pretul ii revine proprietatii Tranquility din statul american Nevada, situata chiar pe marginea lacului Tahoe. Casa propriu-zisa are 6.096 de metri patrati, in timp ce terenul aferent se intinde pe 210 hectare. Totodata, Tranquility are o pivnita cu peste 3.500 de sticle de vin rar, un bazin de inot acoperit si o sala de cinema cu 19 locuri. Pentru acest adevarat palat cei interesati trebuie sa scoata din buzunar 100 mil. dolari (67 mil. euro).

Locul al patrulea in clasament revine unei proprietati situate in Europa, mai exact in Rusia, la 24 de kilometri de capitala Moscova. Vila de lux Eurasia costa 100 mil. dolari si este situata in apropierea autostrazii Rublevo-Uspenskoye din vestul Moscovei, unde o serie de lideri politici si oameni de afaceri rusi isi au domiciliul.

Proprietatea cuprinde un conac de 11.700 metri patrati, doua case de oaspeti de cate 4.000 de metri patrati, precum si un centru de recreere intins pe o suprafata de 91.000 de metri patrati, dotat cu un bazin de inot, bai turcesti si rusesti, o sala de fitness, sauna si canapele luxoase.

Cele mai scumpe proprietati imobiliare din lume
Sursa: Forbes